Het kanon in actie.
Het kanon in actie. Foto: Wilma Schout
video

Carbidschieten Abbenbroek ondanks regen groot succes

Actueel 1.182 keer gelezen

Abbenbroek - Er waren vandaag weer harde knallen te horen aan de Haasdijk in Abbenbroek.

Inmiddels is het al een traditie voor vele mensen uit de omgeving om even een kijkje te gaan nemen bij het carbidschieten bij de familie Koornneef aan de Haasdijk.
Op het stuk land gelegen tussen Abbenbroek en Zuidland hebben ze daar mooi de ruimte om te schieten.

Een dubbelloops-kanon zorgde voor harde knallen die te horen waren in de wijde omtrek. Zelfs kerstbomen werden de lucht in geschoten, tot grote hilariteit van de toeschouwers.

Ondanks de regen, was er heel de dag genoeg aanloop van mensen die kwamen kijken bij het carbidschieten. Een aantal tenten zorgden ervoor dat de toeschouwers droog konden staan. Twee vuurtonnen gaven  de nodige warmte. De aanwezige kinderen hadden het ook goed naar hun zin, zij mochten marshmallows roosteren boven het vuur, hier werd gretig gebruik van gemaakt.

Carbidschieten is in veel plaatsen in het land een traditie op oudejaarsdag. In Abbenbroek wordt er inmiddels al voor het tiende of elfde jaar met carbid geschoten. Carbid (of calciumcarbide) is een verbinding van calcium en koolstof. Wanneer het in aanraking komt met water, ontstaat er een gas dat zeer explosief is.

Meestal wordt voor het ontsteken een melkbus gebruikt, het carbid wordt onderin de melkbus gelegd en vochtig gemaakt. Daarna is het zaak even te wachten, zodat er voldoende gas ontstaat. Is dat het geval, dan moet er een ontbranding plaatsvinden. Bij carbidschieten gebeurt dat vaak door een vuurtje bij een gaatje onderin de melkbus te houden. Door de ontbranding vliegt het deksel met een harde knal van de melkbus. In plaats van een deksel wordt ook vaak een voetbal gebruikt.

Het carbidkanon is de grotere broer van de melkbus en geeft daardoor een lekkere zware dreun. Het carbidkanon is dus ideaal voor het groter werk. Dat deze dreunen zwaar waren, klopte wel. Mensen die uit Spijkenisse vandaan kwamen, zeiden dat de knallen daar te horen waren. Oordoppen waren dan ook echt wel nodig.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant