Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
video

GumBuddies veroveren het Centrum

Actueel 632 keer gelezen

Spijkenisse – Tussen de middag onthulde wethouder Mijnans in de Uitstraat in het Centrum een GumBuddy, een metalen afvalbak speciaal voor de inzameling van kauwgom. Deze pilot is een gemeentelijke initiatief en maakt deel uit van een viersporen aanpak om zwerfafval in het Centrum en andere centrale plaatsen aan te pakken en te bestrijden.

In Nederland wordt jaarlijks zo'n 5,5 miljoen kilo kauwgum gegeten, waarvan het merendeel op straat belandt. Berekend is dat dit in Nissewaard ongeveer 30.000 kilo per jaar moet zijn. Het twee keer per jaar schoonmaken van de gebieden waar sprake is van enorme kauwgomvervuiling is erg kostbaar. Bovendien vergaat kauwgom niet en is dus enorm belastend voor het milieu. Door voorlichting en een alternatief voor het weggooien op straat aan te bieden, hoopt de gemeente de kauwgomoverlast te verminderen. Het bedrijf GumBuddy verzamelt de kauwgom en gaat dit recyclen tot nieuwe producten. Medewerkers van Voorne Putten Werkt, zorgen voor de plaatsing en het serviceonderhoud van de Gumbuddies.

Verspreid door het Winkelhart en Centrum komen 23 GumBuddies te staan en 10 informatieborden over het hoe en waarom van de zwerfafvalaanpak. Winkelcentrum Akkerhof krijgt acht van dergelijke kauwgom verzamelbakken en in winkelcentrum Maaswijk  worden er zes geplaatst. Daarnaast nam Nissewaard vorige week twee zogenaamde Glutton (zwerf) afvalzuigers in gebruik, die alle soorten afval kunnen opzuigen zoals papier, karton, blikjes, flesjes, blad, plastic en hondenpoep. Ook werden 25 zogenaamde 'asbaktegels' in de bestrating in het Centrum aangebracht en zullen er op drie plekken PMD containers worden geplaatst. Voor de aanpak wordt subsidie verkregen uit een subsidiepot die gevuld wordt door de verpakkingsindustrie. Een GumBuddy promotieteam loopt aanstaande zaterdag door de stad om vragen te beantwoorden en voorlichting over de zwerfvuilinzameling te geven.

Roel van Deursen legde de onthulling van de eerste prullenbak vast:

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant