Afbeelding

Mejanderen in Spijkenisse

Actueel 219 keer gelezen

Iedere week weer wordt er in Mejanderen in Spijkenisse met een fijne dosis kritiek op de Nederlandse samenleving en een nostalgisch sentiment over het eigen leven in Spijkenisse gekeken naar prangende levensvragen.

Koffie als superfood
Van koffie junk naar het healty en gezond koffie drinken. Van aangeprezen naar verboden. Het overkwam de energierijke koffiebonen allemaal. Maar nu is dan toch door wetenschappelijk onderzoek vast komen te staan, dat koffie ook de naam superfood mag dragen. En daar ben ik maar wat blij om. Nu word ik tenminste niet meer met een schuin oogje aangekeken als ik weer naar het koffie apparaat loop. Niemand meer die nog aanmerkingen maakt, als zou ik een koffie verslaving hebben. Volgens onderzoekers remt het drinken van koffie de ziekte van Alzheimer, verkleint de kans op sommige vormen van kanker en beschermt het tegen diabetes type 2. Toen men in de koffiebonen ook nog anti-oxydanten vond die vergelijkbaar zijn met die van pure chocolade en bosbessen, maakte ik een klein vreugde dansje. Want wat is nou lekkerder en is daarbij ook nog eens gezond, dan een kopje koffie met een stukje chocolade erbij. Er zijn veel markante verhalen over de ontdekking van de koffie, maar deze vind ik zelf wel boeiend. Een Ethiopische geitenhoeder zag dat zijn geiten na het knabbelen op de rode (koffie)bessen vol energie zaten. Diezelfde uitwerking had het ook op hem. De kloosterlingen, waar hij voor werkte, zagen er geen heil in en gooiden de bessen in het vuur. De aroma, die de gebrande bessen toen verspreidden, bracht de monniken op andere gedachten. En zo ontstond mijn superfood: een gezond kopje koffie van vers gebrande koffiebonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant