Afbeelding

Mejanderen in Spijkenisse

Column 308 keer gelezen

Iedere week weer wordt er in Mejanderen in Spijkenisse met een fijne dosis kritiek op de Nederlandse samenleving en een nostalgisch sentiment over het eigen leven in Spijkenisse gekeken naar prangende levensvragen.

Is het glas half leeg of half vol 
Iedereen kent die uitdrukking wel. De pessimist beweert dat het glas half leeg is. De optimist claimt juist dat zijn glas nog half vol is. Er is onlangs zelfs een boek over optimisme verschenen. Dat wil de lezer aansporen om alle gebeurtenissen eens van een andere dan alleen de negatieve kant te zien. Meer positiever, wat opgewekter, zelfs onbezorgder. Een mooie gedachte, die wel past onder de kerstboom naast de wensen over wereldvrede en iedereen liefhebben als jezelf. Maar hoe graag ik ook zou willen, de realiteit is toch wel een beetje anders.

Ondanks de nationale verontwaardiging over het afschaffen van de dividendbelasting voor multinationals, is de regerende coalitie het er over eens dat een gegeven woord nu eenmaal niet kan worden ingetrokken. Hoe zal er anders wel niet naar het beleid worden gekeken. Wordt het dan niet afgeschilderd als onstabiel, te manipuleren door de oppositie, de oren laten hangen naar de stem van de meerderheid. Maar de omstreden belofte heeft een multinational er niet van weerhouden zijn deuren toch te gaan sluiten. Dat diezelfde multinational zich door de gemeente en provincie heeft laten pamperen, zodat de werkgelegenheid behouden zou blijven; die bittere pil ligt de tukkers nu zwaar op de maag. Graag had ik wat optimisme gedeeld. Maar helaas. Het calvinisme lijkt in mijn genen verankerd en laat me geen andere keus dan staren naar een half leeg glas.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant