Afbeelding

Mejanderen in Spijkenisse

Column 381 keer gelezen

Iedere week weer wordt er in Mejanderen in Spijkenisse met een fijne dosis kritiek op de Nederlandse samenleving en een nostalgisch sentiment over het eigen leven in Spijkenisse gekeken naar prangende levensvragen.

Een kaarsje ter nagedachtenis aan jou 
Halloween is, ondanks alle media aandacht en reclamefolders, volkomen aan mij voorbij gegaan. Allerzielen daarentegen is voor mij een dag van stilstaan bij de dood.
De dood, die dit jaar weer onverbiddelijk en hard heeft toegeslagen. Een goede vriend, ontmoet tijdens een van mijn vakanties en wonend in het buitenland. Die mij en mijn familie altijd zo gastvrij onthaalde als ik voor een paar dagen langs kwam. Die jarenlang met een tijdbom in zijn lijf rondliep, totdat, eigenlijk toch nog onverwachts, zijn tijd was gekomen. Een collega, die na een slopende tijd te horen kreeg dat hij was uitbehandeld. En hoe geniet je dan van de tijd die je nog rest? Een lieve oud-collega, die voor elke hulpbehoevende klaar stond. Die misstanden via de media aan de kaak stelde en bij de plaatselijke overheid lobbyde voor een adequate oplossing. Voor hen in het bijzonder heb ik ter nagedachtenis een kaarsje opgestoken.
Hoewel Allerzielen een katholieke oorsprong heeft, heb ik begrepen dat sommige verzorgingshuizen en begrafenisondernemingen nu ook een dergelijke samenkomst hebben. In besloten kring wordt dan met elkaar gerouwd om de in dit jaar overleden dierbaren. Saamhorigheid is in deze wat zij die achterblijven verbindt en de kracht geeft het verlies wat dragelijk te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant