Afbeelding
Foto: stock
column

Gejank in de ‘hood’

Column 365 keer gelezen

Ismail Ilgun uit Zaanstad-Poelenburg is een tijdje geleden bekeerd van treitervlogger tot gewoon burger. Zijn filmpjes zijn geüpgraded van vlogs naar heuse 'documentaires', te zien op de site van het AD en op Youtube. In deze documentaires filmt hij de belevenissen van de 'boys' in de 'hoods' van grote Nederlandse steden. De serie heet 'Achter Buurten'.

Ik ben inmiddels bij aflevering 5. En ik moet eerlijk bekennen, ik vind het interessante documentaires. Niet inhoudelijk, maar wel 'modderfokking vet'. Straattaal, je weet toch?

Achterbuurt boys in ons land blijken enorm op elkaar te lijken. Ze spreken allemaal dezelfde straattaal, dat ondertiteld moet worden voor de gewone burger zoals ik. Gemiddeld profiel achterbuurt boy: een zichzelf belachelijk makende halfbakken rapper die opgewonden raakt van het idee dat hij in een echt getto een zwaar leven leeft. En dat komt door iedereen, behalve door zichzelf.

Deze achterbuurtvrienden vind je o.a. in Rotterdam-Spangen, Amsterdam-Kolenkitbuurt en Eindhoven-Woensel. Tanks rijden er af en aan door de straten, snipers staan paraat op ieder flatgebouw en kogels suizen er meerdere malen per dag om je oren. Net als de boys in de achterbuurten van Rio de Janeiro, Mexico-Stad of het Venezolaanse Caracas. Ik snap direct dat je deze verschrikkelijke belevenissen hier in die ruige Nederhiphop getto's van je af moet rappen.  

Arme boys. Ze hebben een naam, maar het is niet eerlijk. Want je krijgt hier in Nederland geen kansen hè? Geen banen, geen uitkering, geen hulp. Helemaal niks!

Dus daarom hangen, slenteren en scholen ze samen. En moeten ze wel voorbijgangers lastig vallen die wél een plan met hun leven hebben. En kunnen ze die regie niet zelf pakken en moeten ze dus wel een ander de schuld van alles geven. En moeten ze over 10 jaar wel rappen over te hoge fysio kosten voor Cesar en Mensendieck therapie ten gevolge van dat scheve hiphoploopje omdat ze ergens bij wilden horen. Allemaal de schuld van de Staat. Ze kregen geen kansen!

Welja. Hou toch op met dat zielige slachtofferrol gejank!

Hier zijn geen echte getto's. Prijs jezelf gelukkig dat je in Nederland woont. Wacht niet af, maar ga zelf achter je kansen aan. Zelf. Actief. Beweeg!  

Die Ismail is niet mijn favoriet, maar hij pakt wel zijn kans om iets beters van zijn leven te maken. En dat verdient mijn respect. Nu de rest van de boys in onze 'hoods' nog.

J. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant