De Amazing Stroopwafels kregen de feeststemming er goed in.
De Amazing Stroopwafels kregen de feeststemming er goed in. Foto-OK.nl
video

Feest bij 40-jarig jubileum SWO Spijkenisse

Actueel 870 keer gelezen

Spijkenisse – Vandaag vierde Stichting Welzijn Ouderen haar 40-jarig bestaan. Om deze bijzondere dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan werden er allerlei activiteiten georganiseerd in het Zadkine College aan de Sportlaan. Zowel aan de deelnemers als de vrijwilligers was gedacht.

Vanmiddag was er een pubquiz voor deelnemers van SWO. In een goed gevulde zaal werd in teams  gestreden voor de meeste punten. De 'CD'tjes en weetjes', een groep ouderen die wekelijks samen naar klassieke muziek luistert, waren de winnaars en verdienden een uitje met SWO. Zadkine leerlingen voorzagen de senioren van heerlijke hapjes en drankjes. Kers op de taart waren de optredens van de Amazing Stroopwafels tussen de verschillende pubquiz rondes door.

College en Party Time
Voor vrijwilligers, collega's en 'partners in het veld', was er daarna een college over de toekomst van het vrijwilligerswerk. Spreker was professor Lucas Meijs van de Erasmus universiteit in Rotterdam.  Hij sprak onder andere over hoe de toekomstige rol van vrijwilligers in relatie tot de transformatie in het sociaal domein er uit zal gaan zien, werk verdringing, het leuk en werkbaar houden voor de vrijwilligers en het bieden van de juiste zorg aan de deelnemers. Wethouder Dirk van der Schaaf was bij het college aanwezig. 's Avonds was het Party Time tijdens het Friday Night Fever-feest voor vrijwilligers en collega's. Op muziek van de Bee Gees, Temptations en een Penny de Jager-ballet, ging het helemaal los.

Betrokken burgers
SWO werd in 1977 opgericht door een groep enthousiaste en betrokken burgers. In de eerste jaren 'draaide' de organisatie geheel op vrijwilligers. Begin jaren 80 kwam er een betaalde kracht die ervoor zorgde dat het alsmaar groeiende takenpakket goed werd gecoördineerd. De uitvoering van de activiteiten en diensten waren, net als nu nog steeds gebeurd, hoofdzakelijk in handen van vrijwilligers. 'Rond die tijd waren er ongeveer 12 vrijwilligers en huisde SWO in een barak naast het oude gemeentehuis. Toen waren het bezorgen van maaltijden bij ouderen die werden bereidt in de keuken van De Marckenburgh en bewegingsactiviteiten, de hoofdactiviteiten', aldus SWO directeur Ron Janssen.

Enorme groei
De organisatie groeide, kreeg meer cliënten, vrijwilligers, taken en meer beroepskrachten. Inmiddels  werken er bij SWO 13 beroepskrachten en zo'n 550 vrijwilligers. 'Daar zijn we heel blij mee. Het aantal vrijwilligers is meegegroeid met de organisatie. De laatste twee jaar zijn er een kleine 200 vrijwilligers bijgekomen. Zij brengen heel wat talent, ervaring en deskundigheid mee.' Gemiddeld besteed een vrijwilliger bij SWO één á twee dagdelen van zijn of haar vrije tijd aan het werk. Met elkaar worden er tal van activiteiten georganiseerd voor senioren die bijdragen aan hun welzijn. Maaltijdverstrekking, vervoer, kleine klussen in huis, advies en ondersteuning bij wet- en regelgeving, hulp en/of langer thuis blijven wonen en nog veel meer. Jaarlijks bezoekt of ontvangt SWO ruim 65.000 senioren bij activiteiten of in hun thuisomgeving. 'Dat is vier keer meer dan gemiddeld in vergelijkbare organisaties in Nederland.' De organisatie richt zich op dienstverlening aan ouderen in Spijkenisse. Daarnaast wordt in de andere kernen van Nissewaard maatschappelijk werk aangeboden. Ron Janssen wenst dat SWO een organisatie blijft die direct hulp kan bieden aan mensen die dit nodig hebben. 'We willen het groeiend aantal mensen dat een beroep op onze organisatie doet vroegtijdig bereiken en hun leefwereld erbij betrekken. Het werk moet daarnaast interessant blijven voor onze vrijwilligers, die zelf activiteiten bedenken, uitvoeren en meedenken. Zelfsturende teams van vrijwilligers staat ons daarbij voor ogen.'

Historie in tijdlijn
De 40-jarige historie van SWO werd digitaal opgetekend door vrijwilligster Annelies Vrinten. Zij ontwikkelde een tijdlijn waarin de belangrijkste momenten van SWO Spijkenisse zijn vastgelegd; dit afgezet tegen andere memorabele gebeurtenissen zowel lokaal als in Nederland en de rest van de wereld. De tijdlijn is digitaal te bekijken  op www.swo40jaar.nl en verschijnt ook in boekvorm. Het tijdlijn boekje kan voor € 6,50 inclusief verzendkosten bij SWO worden besteld. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis voor steun aan de slachtoffers van de orkaan op Sint Maarten.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant