Afbeelding
Foto: AS Media

Reactie: jongetje gewond na val van zijn paard

Actueel 1.053 keer gelezen

Simonshaven - Gistermiddag is op de Schuddebeursedijk te Simonshaven een jongetje, die geen veiligheidscap droeg, door een val van zijn paard ernstig aan zijn hoofd gewond geraakt.

Hippisch Centrum Simonshaven(HCS) is aan de Schuddebeursedijk gelegen en automatisch ging men er vanuit dat deze jonge ruiter van die manege afkomstig was.  De eigenaren zijn dan ook door diverse media en politie om een reactie gevraagd. Hieronder volgt hun verklaring:

'Allereerst wensen wij de jonge ruiter een spoedig en volledig herstel toe. Deze jongen en/of het paard zijn niet verbonden aan HCS. Toch willen wij graag een reactie op dit ongeval geven.

Paardrijden is een fantastische sport. Door via de Stichting Veilige Paardensport (SVP) te investeren in veiligheid, zorgen wij, er met zijn allen binnen de FNRS voor dat de sport nog veiliger en aantrekkelijker wordt.

FNRS-manegebedrijven stralen veiligheid en kwaliteit uit. Onze leerlingen en pensiongasten onderschrijven regelgeving betreffende zo veilig mogelijke omgang met paard en dragen van een veiligheidscap en dergelijke zodra men een lesovereenkomst met ons afsluit of een stal huurt en op HCS wilt rijden.

Het is op HCS onbestaanbaar dat men een paard of pony bestijgt zonder een certificeerde veiligheidscap te dragen. Als men "buiten" wil rijden is het in onze situatie zeer gunstig dat er in het recreatiegebied "De Bernisse" gereden kan en mag worden. Er ligt daar een prachtig 16 kilometer lang ruiterpad. Als men de keuze maakt om op de openbare weg te rijden, wat de Schuddebeursedijk ook is, dient men rekening te houden met het overige verkeer. Men is dan wel verkeersdeelnemer en zal de daarvoor geldende regels moeten kennen en hanteren. Helaas is het nog steeds zo dat het op een paard rijden op de openbare weg zonder veiligheidscap en zonder Ruiterbewijs is toegestaan. Op een bromfiets is men verplicht een helm te dragen terwijl een paard in volle galop na een schrikreactie net zo snel is.
Een paard is namelijk een vluchtdier. Bij een voor een paard/pony onverwachte gebeurtenis, zoals een auto, of bromfiets die dicht langs een paard rijdt kan een paard "de vlucht" nemen. Als de ruiter daar niet op berekend is, zijn de gevolgen niet te overzien. Zeker een ruiter van jonge leeftijd, hoort niet met zijn paard op de openbare weg te rijden. Alleen onder begeleiding van een gediplomeerd instructeur en aangesloten bij een SVP gecertificeerd manege bedrijf die kunnen beoordelen of de jonge ruiter voldoende rijervaring heeft om in het verkeer deel te nemen.

Alhoewel niet wettelijk verplicht, zijn wij grote voorstander van het verplicht stellen van een gecertificeerd veiligheidscap tijdens het buiten rijden. En door het behalen van het Ruiterbewijs draag je als ruiter bij aan een veiliger beoefening van de paardensport, met een daaraan verbonden minimumleeftijd.

Henk en Jantina de Bruijn'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant