Afbeelding
Foto: stock

Piemelpak

Column 981 keer gelezen

Zaterdag werd in Vlissingen een regenboog zebrapad geopend om aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen en transgenders. Op de foto in het AD een in piemelpak gehesen vrouw naast een verbouwereerde wethouder. Dat van dat piemelpak stond niet in het script. Gaybrapad feestje verstoord, maar voor de vrouw een geslaagd vrijgezellenfeest en voor mij een prachtige inspirerende alliteratie: piemelpak.

Piemelpak. Blijkbaar kun je zo'n pak huren voor feesten en partijen. Maar je kunt het ook beter aanpakken. Véél beter. Er zijn mensen die niet naar de fopwinkel hoeven om het gewenste resultaat te bereiken. Die mensen zijn onze wereldleiders. Zij geven een geheel nieuwe definitie en dimensie aan het woord 'piemelpak'. Ze zíjn zelf dé piemel in hun pak.

Trump is zo'n piemelpak president. Spreekt Twitter spierballentaal, is vrouwonvriendelijker dan de gemiddelde IS-strijder en jaagt vriend en vijand tegen zich in het harnas.

Over vijanden gesproken. Kim Jong-un zit nog nét iets stijver in zijn piemelpak dan 'the Don'. Houdt van landje pesten, vindt het opwindend te dreigen met het indrukken van een verkeerd knopje en denkt groter te zijn dan Napoleon en Hitler bij elkaar. 

En nu even in de schaduw, maar toch niet te onderschatten: Poetin. Speelt samen met Trump het spelletje koude oorlog 2.0, doet zich graag voor als een stoere jager en zorgt ervoor dat hij regelmatig met ontbloot bovenlijf geheel toevallig tijdens de jacht wordt gefotografeerd. Strak in piemelpak.  

En die kleine Turkse man dan met dat kleine snorretje? Piemelpak? Nee, ik heb geen mening over Erdogan. Ik heb voor aankomend jaar Turkije geboekt. En wel retour.

Mijn conclusie: we leven in een bizar piemelpak tijdperk! Wereldproblemen oplossen zoals het toenemend nationalisme, klimaatverandering of armoede? Verwacht het niet van onze wereldleiders. Die zijn bezig met de oplossing voor het vraagstuk wie de grootste heeft zonder door te hebben dat ze allemaal even klein zijn in hun opgepompte piemelpak.  

En daarom is dat cliché o zo waar: die betere wereld begint dus echt bij onszelf. Een piemelpak tijdperk heeft saamhorigheid nodig. Hoe? Simpel. Kijk om je heen waar je kunt helpen en help. Suggesties? Accepteer onze nieuwe Nederlanders, probeer milieuvriendelijk(er) te leven en help landgenoten op Sint-Maarten die in één klap arm zijn geworden.  

Spreekt een piemelpak je tóch nog aan? Huur er dan één, maar word er alsjeblieft geen!

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant