Cees Bol met rondenmiss Delore Stougje op de hoogste trede, geflankeerd door Marvin van Spronsen (2) en Koos Jeroen Kers.
Cees Bol met rondenmiss Delore Stougje op de hoogste trede, geflankeerd door Marvin van Spronsen (2) en Koos Jeroen Kers. Foto: Dan Rolandus

Cees Bol verrast zichzelf met overwinning in Zuidland

Sport 772 keer gelezen

Zuidland- Cees Bol heeft zichzelf een oppepper bezorgd door de 64-ste editie van de Ronde van Zuidland voor elite/beloften op zijn naam te schrijven. De Zaandammer uit de continentale wielerformatie van SEG Racing reed precies na vier maanden uit competitie te zijn geweest zijn tweede race en sloot deze af met een klinkende overwinning.

Dan Rolandus

'Zuidland was na mijn val ('ik ben thuis gewoon flauw gevallen') waarbij ik een zware hersenschudding heb opgelopen pas de tweede wedstrijd van het seizoen', verklaarde Cees Bol. 'Ik heb vorige week dinsdag in België (GP Stad Zottegem) mijn eerste 130 kilometer weggetrapt en wilde in Zuidland twee uur volle bak alles geven. Ik had superbenen. Dat ik dit criterium heb gewonnen is natuurlijk prachtig, maar het belangrijkste was dat ik twee uur lang vol gas heb kunnen geven. Ik reageerde in de laatste ronde op een demarrage (Sven van Luijk, DR) waarop ik vervolgens zo 'n 500 meter volle bak ben doorgereden en dat bleek uiteindelijk voldoende voor de overwinning', aldus analyseerde de winnaar van Olympia's Tour in 2016 zijn race. 'Nee, ik denk dat Olympia 's Tour voor mij dit jaar te vroeg komt.' De koers over een parkoers van 2500 meter kende een vervelend begin, want Olivier van Pelt kwam bij het opdraaien van de Raadhuisstraat ongelukkig ten val. 'Ik heb aan de rechterkant van de voet twee breukjes opgelopen en zit nu in het gips. Het was een mooie breuk, vertelden ze mij. Ik lag in negende stelling, waarop ik in de bocht achter een paal bij de strobalen bleef haken en viel. Nu maar afwachten', aldus de ongelukkige Spijkenisser. Ook het Danish Dynamite bleef uit, want zo werd ook Frederick Lund in de val meegenomen.' Cees Bol maakte deel uit van een vroege vlucht met verder Koos Jeroen Kers (Baby-Dump), de Westlander Marvin van Spronsen (HSK Trias/Mooi Jong), Sjors Handgraaf (De Bollenstreek), Sven van Luijk (Monkey Town CT) en de Rotterdammer Casper van Wijck (RWC Ahoy). Na Bol passeerden achtereenvolgens Marvin van Spronsen en Koos Jeroen Kers voor het podium de streep. Hellevoeter Michael Vingerling (Vlasman) won voor plaats zeven de sprint van de achtervolgende groep.

Thuiszege I
Bart Bronder presteerde in het sterke veld van nieuwelingen het ongelooflijke door net voor het ingaan van de laatste ronde te demarreren en het vervolgens tweeëneenhalve kilometer lang solo tot aan de streep in de Raadhuisstraat, opgezweept door het enthousiaste publiek, vol te houden, op weg naar de kussen van rondenmiss/wielrenster Delore Stougje. 'Ik ben zonder na te denken gesprongen, zag bij het omkijken dat ik een gat had geslagen en ben maar doorgereden', verklaarde de verbaasde Abbenbroeker uit de sterke ploeg van PRC Delta/Lindeloof zich met zijn allereerste, maar belangrijkste podiumplaats op het Zuidlandse schavot. 'Ik heb vorig jaar in Sint Michielsgestel in de jeugdcategorie 7 mijn eerste overwinning behaald. Het was op het laatste rechte eind pijnlijden, maar toen ik al die mensen hoorde gaf dat een boost, heb ik er in een lange sprint alles uitgeperst. Deze overwinning geeft mij de nodige moraal om verder te gaan, maar dat had ik al bij elke top-10 plaats', aldus de vierdejaars student aan het Helinium in Hellevoetsluis. De Rotterdammer Thomas Mijnsbergen (Willebrord Wil Vooruit) won de sprint van het peloton door achtereenvolgens Jesse Sytema (WV Eemland) uit Leusden, Zuidlander Roel van Sintmaartensdijk (PRC Delta/Lindeloof) en Abbenbroeker Jasper Kraaijenbrink (PRC Delta) voor te blijven. De Rozenburger Boris Romers (PRC Delta) finishte in het geweld als achtste.

Thuiszege II
Kasper Schotte soleerde in het zeer grote veld aan deelnemers bij de sportklassers in zijn nieuwe woonplaats naar de tweede seizoenzege. 'Ik had het Martin graag gegund, maar hij kwam niet weg, waarop het bij de molen stilviel en ik wat moest proberen', leek de kersverse Zuidlander uit de ploeg van PRC Delta/Lindeloof zich bijna te verontschuldigen. 'Achter me viel het stil, waarna ik ben doorgereden.' Kasper Schotte was eerder in koers al op avontuur geweest met zijn broer Otto uit Hellevoetsluis en Frans van Winden (LRTV Swift) uit Bergschenhoek. Nadat Otto Schotte in de derde ronde bij het opdraaien van de Kerkweg onderuit was gegaan, werden ook de twee overblijvers ingelopen door het peloton. De twee waren weer wel van de partij op het moment dat zes man met verder Erwin Meijer (Westland Wil Vooruit) uit Berkel & Rodenrijs en de Zuidlanders Martin van Rij (STMA), Carlo van Trigt en Jan Kees den Hartog het hazenpad kozen. 'Ik had er ook graag bijgezeten', treurde Norman Meerkerk (PRC Delta/Lindeloof) nadat hij al na ruim een ronde met materiaalpech het strijdperk had moeten verlaten. 'Ik heb nog nooit een ketting gebroken en precies in mijn eigen woonplaats overkomt mij dit.' De leiders hadden daar geen boodschap aan en kwamen ronde voor ronde dichterbij de finish. Nadat Kasper Schotte het zegegebaar had gemaakt, spurtte Frans van Winden voor Martin van Rij naar de tweede plaats. 'Het was een rondje voor de Zuidlanders', wees Martin van Rij op zijn plaatsgenoten Kasper Schotte, Carlo van Trigt en Jan Kees den Hartog in de kopgroep. 'Het was warm en er stond weinig wind, dus dacht ik dat het niets voor mij zou worden, maar het ging toch erg gemakkelijk. Ik reed nog lek, heb een ander wiel ingestoken en ben aangesloten. Daarna heb ik het nog drie keer geprobeerd om weg te komen, maar zij (Erwin Meijer en Frans van Winden, DR) reden op mijn wiel waardoor ik niet kon wegkomen. Ik ben uiteindelijk blij met mijn podiumplaats. Mooi toch, zo in je eigen dorp.'

Huldiging
Nog voor de start van de Sportklassers werden Wilma en Coby Timmer uit Zuidland gehuldigd voor 25 jaar vrijwilligerswerk aan de Ronde van Zuidland. De zussen, die de wielerkoersen op het eiland Voorne-Putten als verkeersregelaars jaarlijks beveiligen, kregen door het wielercomité voor een verdienste een bloemetje overhandigd.

Uitslagen 64e Ronde van Zuidland voor elite/beloften. 1. Cees Bol (Zaandam), 2. Van Spronsen (Monster), 3. Kers (Amstelveen), 4. Handgraaf (Leiden), 5. Van Luijk (Naaldwijk), 6. Van Wijck (Rotterdam), 7. Vingerling (Hellevoetsluis), 8. Berk (Pijnacker), 9. Van der Kooij (Maassluis), 10. Boele (Leiden). Nieuwelingen: 1. Bart Bronder (Abbenbroek), 2. Mijnsbergen (Rotterdam), 3. Sytema (Leusden), 4. Van Sintmaartensdijk (Zuidland), 5. Kraaijenbrink (Abbenbroek), 8. Romers (Rozenburg). Sportklasse: 1. Kasper Schotte (Zuidland), 2. Van Winden (Bergschenhoek), 3. Van Rij (Zuidland), 4. Meijer (Berkel & Rodenrijs), 5. Van Trigt (Zuidland), 6. Den Hartog (Zuidland), 9. Francois (Hekelingen).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant