Teleurgesteld waren de spelers van SC Botlek na het missen van de promotie naar de tweede klasse. Foto: Peter de Jong

Geen gedroomd afscheid voor Richard Koutstaal

Sport 718 keer gelezen

Spijkenisse – Het leek bijna een onmogelijke opgave, maar de ploeg van SC Botlek flikte het toch maar even. In de return tegen SVS uit Capelle aan den IJssel moest een 3-0 achterstand worden goedgemaakt in de strijd om een plek in de tweede klasse. Dat het onmogelijk was bleek ook wel in het duel dat eindigde in een gelijk spel 2-2 (1-0).

Alex Hordijk

Ondanks dat er niet werd gewonnen met ruime cijfers, was oefenmeester Richard Koutstaal trots op wat zijn ploeg liet zien. 'De jongens geloofden er allemaal nog in. Ze streden voor iedere meter en toonden echt enorm veel inzet', meent de oefenmeester na het zien van het gelijke spel.

Blijven geloven
Vorige week had trainer Richard Koutstaal een flinke teleurstelling na de 3-0 nederlaag. Toch wilde hij afscheid nemen met een prijs bij SC Botlek, waar hij moet vertrekken. 'Ik geloofde er zeker nog wel in. We wisten wat we moesten doen. Ik wilde vooral dat we snel gingen scoren. En er moest passie in. Ik wilde het zo mooi mogelijk afsluiten bij SC Botlek', zegt Richard Koutstaal. In het duel kwam er weinig van dat snelle scoren terecht. Voor de thee was SC Botlek de bovenliggende partij en na vier minuten zag Shurnel Rene Francois zijn inzet via beide doelpalen uit het doel blijven. Niet veel later probeerde John Ackon het, maar ook nu was de doelman van de Capellenaren een sta-in-de-weg. Het idee van Koutstaal om snel tot een voorsprong te komen werkte dus niet.

Voorsprong zo weggegeven
Net als vorige week in het heenduel in Capelle aan den IJssel ging het weggeven van de treffers ook nu weer snel. Niet geheel onverdiend was het SC Botlek dat op slag van rust de voorsprong nam. Van afstand pikte Quincy de Lobel de bal op en die stuitte vervolgens over doelman Nick Snijder heen. Na rust werd de voorsprong snel weer uit handen gegeven. Acht minuten na de thee was het op eigen kracht doorgaan van Anthony Schoenmaker dat de gelijkmaker bracht. Toen de rook van het vuurwerk op sportpark de Brug nog niet was opgetrokken was het een minuut later Bob Sonnevelt die de 1-2 voor SVS op de borden bracht. Dit was het moment dat de knop om ging bij de ploeg uit Spijkenisse. Men moest immers vijf keer scoren om tot winst te komen en te promoveren in de resterende 35 minuten. Tien minuten voor het einde was het John Ackon die de ploegen weer langszij schoot. Daar bleef het ook bij, al kregen de gasten aan het einde nog wat kansen om de winst te pakken, iets wat niet gebeurde. Wel mocht Jordy de Winter kort voor tijd met zijn tweede gele kaart inrukken. 'Ik zei niets. Ik was al gewaarschuwd. Toen ik opstond was het mijn houding waar ik een tweede gele kaart voor kreeg', liet De Winter desgevraagd weten.

Missie slaagt niet
'Het had er vandaag toch in kunnen zitten. Als je in de eerste tien minuten twee kansen krijgt, die er in zouden kunnen gaan, dan krijg je een hele andere wedstrijd. Dat gebeurde niet en is dan heel spijtig, maar dat is ook voetbal. Toch ben ik trots op wat de jongens dit seizoen hebben neergezet. Het gaat mis in de finale', ging Koutstaal verder.

Maximale uitgehaald
Over zijn hele periode bij SC Botlek is de oefenmeester helder. 'Met de middelen die we hadden bij SC Botlek, hebben we het echt wel goed gedaan. We halen alleen geen prijzen. Dit seizoen mis je op een haar na de tweede klasse en vorig seizoen kwamen we tot de halve finale van de beker. We hebben ook jonge talenten kunnen laten debuteren. Als je dan naar de eindresultaten kijkt denk ik dat we het maximale eruit hebben gehaald. Ik vertrek niet met een prijs, dat vind ik jammer, maar ben trots op de spelersgroep', besluit de naar OSV Oud Beijerland vertrekkende coach.