Afbeelding
Foto: logo

Prins Constantijn ondersteunt vernieuwend ondernemerschap

Column 159 keer gelezen

Meestal ben ik vrij in mijn spreekteksten tijdens een presentatie, maar voor de bijeenkomst met Prins Constantijn had mijn collega Marina Meens de teksten voorafgaand vakkundig afgestemd met een woordvoerder van het Koninklijk Huis. Officieel wordt de prins aangeduid als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Constantijn der Nederlanden, maar op mij kwam hij zeer toegankelijk en 'down-to-earth' over.

Vorig jaar had een deskundige jury diverse kansrijke nieuwe bedrijven geselecteerd die hun vernieuwende ideeën in en rond Rotterdam mochten uittesten. Na deze testfase kwamen deze 'startups' (zoals ze tegenwoordig heten) opnieuw bij elkaar, maar nu samen met investeerders, ervaren ondernemers en bestuurders van lagere overheden. Doel van de bijeenkomst was om allerlei verschillende mensen bij elkaar te brengen zodat de ideeën versneld verder in de markt kunnen worden gezet.

De ontwikkelingen gaan snel. Bij nieuwe situaties moeten nieuwe dingen worden bedacht. Van nanopillen voor een gezonde werknemer tot satellieten voor het observeren van onze dijken. Willen we Nederland klaar maken voor de toekomst, dan kunnen veel zaken slimmer, sneller en duurzamer geregeld worden. Daarom Is Prins Constantijn net als zijn broer actief om de BV Nederland verder op de kaart te zetten. Velen kennen de vernieuwende activiteiten uit Silicon Valley of Tel Aviv Start Up City. Vaak wordt het in Israël bedacht en in China gekopiëerd. Nederland zou graag in één adem met deze centra worden genoemd, want ook wij willen een broedplaats voor startende bedrijven zijn. Daarom kwam Prins Constantijn naar Rotterdam om de startups van Rotterdam Mobility Lab te supporten. Van een Tesla onder de scootmobielen tot voorspellers wanneer elektromotoren van bruggen en sluizen aan onderhoud toe zijn. En van slimme brievenbussen voor pakketten tot een systeem zodat je op je smartphone kunt zien welke parkeerplekken bijvoorbeeld bij metrostation Heemraadlaan nog vrij zijn. Die test gebeurt nu in Gemeente Nissewaard door het bedrijf Parkeagle. Inmiddels hebben de startups van het Rotterdam Mobility Lab al een paar miljoen euro aan investeringen opgehaald om hun ideeën verder op te schalen. U gaat ongetwijfeld nog meer over hun vernieuwende ideeën horen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant