Spanning bij de Hoornse Hoofden. Hoe denkt de raad er over?
Spanning bij de Hoornse Hoofden. Hoe denkt de raad er over? Foto: René Bakker

Oudenhoorn mag naar Hellevoetslus mits ..

Gemeente 268 keer gelezen

Vorige week maakte het college van Nissewaard bekend dat ze bereid was tot een grenscorrectie met Hellevoetsluis zodat de wens van de inwoners van Oudenhoorn realiteit kan worden.

Echter aan die instemming zijn wel een paar voorwaarden verbonden. Het bedrag dat in het voorstel van de provincie is opgenomen, moet in één keer worden uitbetaald en de gemeente wil dat de provincie haar bijstaat bij het maken van een Masterplan Nissewaard, dat mogelijkheden biedt om de stad te versterken en de financiële gevolgen waar mogelijk te neutraliseren.

De € 10.9 miljoen bestaat uit € 6,8 miljoen als vergoeding voor het jaarlijkse tekort en € 1,5 miljoen voor het plan Akkerranden. De Raad van State heeft het bestemmingsplan kortgeleden vernietigd, maar de verwachting is wel dat nog dit jaar een nieuw bestemmingsplan aan de raad van Nissewaard zal worden voorgelegd. Hellevoetsluis betaalt het bedrag op het moment dat het plan onherroepelijk is geworden, ook al zou die gemeente besluiten om er ondanks alle plannen niet te gaan bouwen.

In het rapport dat in 2015 opgemaakt was, werd nog een bedrag van € 25 miljoen genoemd als compensatie. Bij de berekening van dit bedrag is uitgegaan van een periode van 20 jaar. Het voorstel van de provincie betreft een periode van 10 jaar. Het voorgestelde bedrag is voldoende om de eerstkomende zeven jaar het gat te dichten op de begroting, maar daarna moet er een andere oplossing komen. Om die reden is het Masterplan belangrijk, omdat dat plan moet zorgen dat Nissewaard ook haar toekomstplannen kan uitvoeren zoals bijvoorbeeld in de woonvisie uiteengezet en de positie van de gemeente en haar inwoners versterkt kan worden. De gemeente wil graag aan de slag in de bestaande wijken om deze toekomstbestendig te maken en te zorgen voor een balans en diversiteit zowel op het gebied van woningen als van inwoners.

Tijdens de commissievergadering afgelopen donderdag stelde Ellen Slachter (D'66) dat het vast wel frustrerend was voor de inwoners van Oudenhoorn die op de publieke tribune zaten om iedereen maar te horen praten over dat Masterplan, maar dat dat plan wel belangrijk is om te zorgen voor de budgetneutraliteit die de meerderheid van de gemeenteraad als eis heeft gesteld voor een grenscorrectie.

En juist die budgetneutraliteit is nog een heikel punt, zo bleek uit het betoog van ONS. Die partij wil niet dat de grenscorrectie uitgevoerd wordt over de ruggen van de rest van de inwoners. De woonlasten mogen niet verhoogd worden. Daarnaast is ONS absoluut niet te spreken over de inmenging van de provincie op een autonoom besluit van de gemeente. 'Gedeputeerde Van der Sande kan of wil niet aangeven wat het belang van de provincie is bij deze grenscorrectie', zo stelt fractievoorzitter Van Dijk. De ONS fractie wil zich niet door de provincie laten dwingen om een bepaald besluit te nemen. 'Voor ONS staat het gemeentebelang voorop, niet alleen het belang van Oudenhoorn.'

Er zijn meer partijen die problemen hebben met de rol van de provincie en het niet kunnen voldoen aan de voorwaarde van budgetneutraliteit. Andere partijen vinden dat het draagvlakonderzoek uitgewezen heeft wat de wens van de Oudenhoornaars was en dat die wens geëerbiedigd moet worden. Of zoals Mia Sliwinski het stelt 'Je had bij het opstellen van je begroting al rekening kunnen houden met een eventuele grenscorrectie.' Ook de PvdA blijft voorstander van de grenscorrectie. Daarnaast zijn er partijen die vinden dat het Masterplan niet gekoppeld moet worden aan de grenscorrectie en dat er duidelijk geformuleerde afspraken gemaakt moeten worden. Het is nu te vrijblijvend.

Komende week neemt de gemeenteraad het besluit wel of niet in te stemmen met het voorstel. De week erop staat het onderwerp op de agenda in Hellevoetsluis. Pas daarna en als de provincie bereid is mee te werken aan het Masterplan, kan de procedure tot grenscorrectie gestart worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant