Afbeelding
Foto: logo

Vieren we over 50 jaar ook nog de Dag van de Vrijheid?

Column 100 keer gelezen

5 mei. De 'Dag van de Vrijheid'. Gelukkig kunnen we 'm nog vieren. Maar hoe zien onze vrijheden er bijvoorbeeld over vijftig jaar uit bij ongewijzigd beleid?

Eeuwen en eeuwen hebben onze voorouders ons continent opgebouwd en beschermd. Onlangs nog had ik samen met mijn vrouw een wandeling over de vestingmuren in Hellevoetsluis. Ongewenste invloeden werden geweerd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid vraagt om actieve bewaking. Het kost moeite om wat van ons is te beschermen. We beveiligen immers niet voor niets ook onze huizen en bedrijventerreinen. Maar in het groot denken we dat het allemaal wel mee valt. Pim Fortuyn, Professor Bob Smalhout en Frits Bolkestein dachten daar anders over. Die schreven twintig jaar geleden al over de aanvallen op onze nationale soevereiniteit en identiteit. En over het feit dat in heel Europa geen levendig en open debat gevoerd wordt over de integratie van de islam. Kijk naar de bevolking van de Arabische landen twintig jaar geleden en nu. Minderheden en andersdenkenden hebben veel minder vrijheden dan toen.

Europa is in slaap gesust. Welvaart in het westen was deels te danken aan christelijke toewijding. Amerikanen zijn verbijsterd over de snelle securalisatie in Europa. Dit gecombineerd met massa immigratie uit islamitische landen doet Europa fundamenteel veranderen op een manier die niemand kan voorzien. Veranderbereidheid en verandervermogen zijn er niet bij. Is Eurabië dan wat we onze kinderen en kleinkinderen willen aanbieden?

Door secularisatie worstelen wij met onze identiteit. Vervolgens stellen we geen paal en perk. In de kern is de islam niet het probleem, maar onze eigen slappe reactie erop. Waarom loog de politie tegen de Telegraaf over misdaad door asielzoekers? Wat wordt meer onder de pet gehouden? We tonen geen karakter en zeggen niet duidelijk 'tot hier en niet verder'. Onze vrijheid is niet vanzelfsprekend en er is niets mis mee dat we ons eigen fort bewaken. Net zoals destijds in onze vestingsteden. Maar als we ongewijzigd doorgaan zoals nu, dan betekent dat inperking van onze westerse vrijheden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant