Afbeelding
Foto: stock

K-dag

Column 147 keer gelezen

Ja. Ik weet dat het deze week een feestweek is. Koningsdag. Vinden veel mensen leuk. Vind ik normaalgesproken ook leuk. Alleen heb ik er nu even weinig plaats voor.

Ik ben niet in een feeststemming. Geen zin in een geinige column. Ik heb gebrek aan bevattingsvermogen, voel me boos en onmachtig. Of het wel goed met mij gaat? Redelijk. Ik ben in ieder geval niet ziek. Tenminste, niet dat ik weet. Ziekte overkomt mij niet. Of wel?

Het overkomt mijn vrienden wel. Zowel vrienden in het dorp als buiten het dorp. Geen kennissen. Vrienden. De ziekte? Kanker.

Ik kan ervoor kiezen om 'K.' te schrijven, maar dat dekt de lading van deze column te weinig. Ik noem het Beest dus bij zijn naam. Zoals anderen in onze regio deze ziekte ook vaak bij zijn naam noemen. Helaas als scheldwoord. 'Krijg de kanker', 'kankermongool' of  'kankerzooi'. Dat soort termen. Vaak voetbal gerelateerd, maar ook 'gewoon' op straat. In het plat Rotterdams en plat Haags woordenboek een bijna niet weg te denken begrip.

Dit weekend was het weer eens raak. Schaamteloos. ADO Den Haag supporters die meenden met het scanderen van 'kanker Sparta' een goed punt te maken. Waarom? Geen idee. Vorig jaar gooiden ze in de Kuip nog knuffels naar kanker patiëntjes. Worden deze ADO-lui exclusief ontzien door kankercellen of hebben ze in de loop van het jaar een andere zienswijze over deze ziekte ontwikkeld?

Hoe dan ook, de wereld draait dus gewoon door zoals ie altijd al doet. Net als kwaadaardige cellen. Die gaan ook gewoon door. Geen onderscheid tussen fans van ADO, Feyenoord of Sparta. Misschien word ik morgen ziek. Misschien u. Of uw kind. Een gedachte die mij bij mijn strot grijpt.

Natuurlijk moeten we gewoon doorleven. Wat kunnen we er aan doen?

Koningsdag is gewoon hartstikke leuk. Dat vind ik ook van voetbal. Het leven moet gevierd worden. Op 27 april in het oranje op Koningsdag en op 7 mei in het rood-wit op dé Kampioensdag. Twee K-dagen, maar dan in positieve zin.

Hoe u er ook over denkt, niemand wordt beter van 'kanker' als scheldwoord. Schrap dit scheldwoord per nu uit het plaatselijke woordenboek. In Den Haag, Rotterdam en heel Nederland is anno 2017 geen plek meer voor dit scheldwoord. Nooit meer.

Dát is dus het minste wat we er aan kunnen doen.

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant