Afbeelding
Foto: JK

Bioritme

Column 127 keer gelezen

Voor ik me druk ga maken over de zomertijd, die zaterdagnacht ingaat, even mijn hartelijke dank voor de vele reacties op mijn column van vorige week, ik probeer zoveel mogelijk iedereen terug te mailen. Leuk dat velen de ietwat dubbele bodem zagen en nog leuker dat velen deze krant lezen en zelfs mij niet overslaan.

Straks de klok een uur vooruit, dus menig bioritme raakt weer in de stress. De klok krijgt voorrang op de zon, dus de techniek wint weer van de natuur, zoals zo vaak. De dieren doen er niet aan mee, de koeien moeten op hun biologische tijd worden gemolken, mijn hond wil op zijn eigen tijd poepen en de vogels gaan kwetteren als de zon het aangeeft, die kijken niet naar een door ons ingestelde klok. Mensen die nog zichzelf kunnen zijn, zoals ondermeer indianen, kijken slechts naar de zon en passen zich aan, aan de natuur en niet de berekeningen die wetenschappers maken, zij doen hun vreugdedans bij opkomende zon en niet als de wekker afloopt. We zouden energie besparen door de zomertijd, maar of dat echt veel uitmaakt vraag ik me af, als we een uur eerder opstaan moet ook het licht nog aan om je sokken te zoeken en zou ik echt een uur eerder naar bed gaan? Inmiddels hebben we 40 jaar dit systeem, daarvoor heb ik net als vele anderen 30 jaar echte tijd mogen beleven, maar van mij mogen we wel terug naar die tijd.
Al die klokken elke keer aanpassen, je raakt van de leg op die manier! Gelukkig gaat onze tuin- en veel binnenverlichting automatisch aan, gestuurd door zonlicht. Maar dat gepiel met dat kleine knopje op je horloge maakt het er niet gemakkelijker op.
Je zal om vijf voor twee even de tuin inlopen om naar de sterren te kijken, kom je pas een uur later weer binnen, terwijl je maar een paar minuten gekeken hebt. Heel rare wereld hoor, de FBI zou er naar moeten kijken, maar ja, die hebben het al zo druk met clowns en hofnarren.

Reacties: jk@ hoogvliet.org

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant