Afbeelding
Foto: logo

Hoe zag Spijkenisse er vroeger uit?

Column 1.305 keer gelezen

Na tien jaar van plannen, ontwerpen en bouwen, opende de Boekenberg vijf jaar geleden haar deuren aan het Marktplein in Spijkenisse. Dit opvallende pand in Nissewaard bevat niet alleen maar boeken. Naast de bibliotheek, Café Zinnig en het DigiTaalhuis treft u op de begane grond van de Boekenberg bijvoorbeeld ook de Oudheidkamer. Op initiatief van de Vrienden van Spijkenisse.

Hier ontdekt u de rijke historie van Spijkenisse. Deze kamer neemt u mee naar de tijd toen Spijkenisse nog een klein dorp was. Bij binnenkomst valt gelijk één ding op: een grote, op schaal gemaakte maquette van het oude dorp 'Spikkenis' zoals het vroeger 'er ut' zag. En als je dan van bovenaf zicht hebt op de diverse rode daken, dan roept dat voor vele oude Spikkenissenaars van allerlei herinneringen op.

En er is meer. De Oudheidkamer geeft aan de hand van allerlei bezienswaardigheden en foto's een indruk van de metamorfose die Spijkenisse door de tijd heen heeft ondergaan. Zo worden er in vitrinekasten van allerlei voorwerpen geëxposeerd en aan de wanden hangen historische foto's en kaarten met bijschriften. De nieuwe generatie is dan meestal verbaasd over hoe het dorp er in de vijftiger jaren heeft uitgezien. In die tijd kende Spijkenisse een kleine 3000 inwoners, terwijl dat er nu ruim 72.000 zijn. Door de hele kamer heen hangen er foto's uit die periode en er liggen oude voorwerpen uit die tijd. Adri Schipper is één van de vrijwilligsters van de Oudheidkamer en leidde mij rond. Tot de jaren 50 was haar vader wagenmaker in Spijkenisse. Samen met het toenmalige Spijkstaal bouwde hij een verplaatsbare muziektent. Toen prinses Juliana in 1951 Zuid-Holland bezocht, werd de muziektent speciaal voor haar opgezet. Zij was hier zo van onder de indruk, dat zij er één op schaal wilde hebben. Dit exemplaar is nu door de bezoekers te bewonderen in deze Oudheidkamer. Als ook u geïnteresseerd bent in het verhaal van Spijkenisse van vroeger, kunt u de Oudheidkamer bezoeken op dinsdagen of zaterdagen van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant