Afbeelding
Foto: Remco Huvermann

Yvette de Waard legt focus op WK in Amerika

Sport 239 keer gelezen

Spijkenisse- Yvette de Waard kan terugzien op een uitstekend seizoen 2016. De BMX-ster uit Spijkenisse behaalde op de baan van de FCV de Durtrappers in Luyksgestel op overtuigende wijze de nationale titel bij de girls 12-jarigen en reed zich op het EK in het Italiaanse Verona in navolging van 2013 naar de tweede plaats.

Dan Rolandus

'Ik heb in 2015 door een teveel aan blessures een trainingsachterstand opgelopen, maar in 2016 ging het meer dan goed, heb ik veel BMX-gevechten tegen de jongens gewonnen. We hadden vorig jaar een goed trainingskamp in Dedemsvaart en dat heeft toch ook een goede uitwerking gehad.' De studente op de middelbare school Ring van Putten in Spijkenisse, die is geselecteerd in het Talent Team West 2017, behaalde in 2013 met de tweede plaats op het EK in Zolder haar eerste grote succes. De BMX-ster van FCC De Spuicrossers uit Oud-Beijerland behaalde bij de girls 11/12-jarigen in 2016 overwinningen in onder meer Zolder en Kampen uit de Europese Ronde, vijf zeges in de Topcompetitie, drie overwinningen in de 3-Nations Cup en drie overwinningen in de regio West en tussen de jongens in de eindrangschikking een tweede plaats. 'Het EK in Verona ging ondanks de zware loting heel goed. Favoriete Kjelle Poets was uitgeschakeld, dus lag de druk in de finale op mij, maar het Franse meisje was net even sneller. Ik was best teleurgesteld, maar achteraf ben ik er wel blij mee.' Yvette de Waard wijst ook op haar eerste WK optreden in het Rotterdamse Sportpaleis Ahoy in 2014. 'Dat was dichtbij huis, heel spannend om voor familie en bekenden te mogen rijden. Jammer dat ik de finale niet haalde, maar was tevreden met de negende plaats.'

South-Carolina
Yvette de Waard, die wordt getraind door Henry van der Vegt uit Kampen en enkele maanden geleden van het NOC een beloftestatus heeft gekregen, kan haar sport goed combineren met school. 'Ik krijg van school alle medewerking voor de wedstrijden. Zo trainen we met de groep onder leiding van Rob van den Wildenberg (coach Jong-Oranje, DR) op de grote startheuvel van de Olympische baan op Papendal en geven we op uitnodiging clinics. Dat geeft toch een stukje erkenning.' De gretige eerstejaars BMX-ster verwacht dit seizoen grote concurrentie van rivalen als Danique Nikkels, Veerle Aukma, Michelle Missing, Kim Richters en Renske van Santfoort. 'Toch zal ik in zowel de nationale- als internationale wedstrijden gaan voor de overwinning.' Yvette de Waard komt stilaan op een niveau dat ook de sponsoren, zoals Perry Metal Protection, HACO Wooninterieur, Ben Kocke Interieurbouw, Barry y Mas en sponsor/trainer Kevin van Kooten, haar willen ondersteunen. 'Het doel dit jaar is het WK (25 tot en met 30 juli met circa 3300 deelnemers uit 40 landen, DR) in Rock Hill in South-Carolina. Ik heb voldoende punten bij elkaar gereden, dus ligt de focus op het WK. Talentcoach Norman Kater maakt de trainingsschema's. Zo train ik dinsdag en donderdag of vrijdag bij de club met Kevin van Kooten en woensdag en tijdens het weekend inclusief de wedstrijden met de nationalen. Ik ben heel blij met de sponsors en ook mijn ouders, die er altijd bij zijn. Het zou mooi zijn als er nog een paar sponsors bijkomen.' De ultieme droom van Yvette de Waard is deelname aan de Olympische Spelen in 2024 (kandidaten zijn Los Angeles, Hamburg, Parijs, Rome en Boedapest, DR). 'Het zou echt gaaf zijn om er dan bij te zijn.' De 13-jarige scholiere uit Spijkenisse zal echter de eerste afspraak op zondag 26 maart in Langedijk en wellicht ook de eerste twee Europese rondes in Zolder op 1 april aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege een armbreuk tijdens het trainingskamp onlangs in Alicante. 'Dat is echt balen, een streep door de rekening', besloot de ambitieuze Yvette de Waard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant