Afbeelding

Gevangenisstraf geëist wegens grootschalige handel in anabolen en medicijnen

Juridisch 574 keer gelezen

Amsterdam - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren bij de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tot twee jaar geëist tegen twee mannen uit Spijkenisse vanwege hun betrokkenheid bij een XTC-laboratorium en de grootschalige handel in anabole steroïden en kalmerende medicijnen. Zij staan bovendien terecht voor het witwassen van de opbrengsten uit deze criminaliteit.

Sinds maart 2015 deed de Landelijke Recherche onderzoek naar één van hen, een 32-jarige man, in verband met heling van een gestolen auto. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat hij op grote schaal verboden geneesmiddelen verkocht aan mensen die hem via sportscholen en websites voor dergelijke middelen wisten te vinden.

Toeval
Op 18 april 2015 stuitte de lokale politie in Hoogvliet bij toeval op een productieplaats voor anabolen en kalmerende geneesmiddelen, waar ook XTC-tabletten werden gefabriceerd. Verschillende sporen leidden de recherche naar de man en een 35-jarige vriend. Deze vriend bleek ook nauw betrokken bij de anabolenhandel. Mensen konden via websites of per sms bestellingen doen, geld opsturen of overmaken waarna de bestelling per post werd verstuurd of persoonlijk afgeleverd.

Beide mannen zijn op 11 mei 2015 gearresteerd en hebben een half jaar in voorarrest gezeten. Zij staan terecht op verdenking van deelneming aan een criminele organisatie die het plegen van handel in anabolen en geneesmiddelen, voorbereiding van misdrijven op grond van de Opiumwet en witwassen van de opbrengsten daaruit, tot oogmerk heeft.

Niet aannemelijk
Tegen hen zijn gisteren door de officier van justitie bij het Landelijk Parket gevangenisstraffen geëist van 24 en 22 maanden, waarvan een deel voorwaardelijk. Beiden schoven tijdens de zitting de verantwoordelijkheid naar andere mannen voor wie zij af en toe wat zouden hebben verkocht, en van wie zij geen namen wilden noemen. Het OM acht deze verklaring niet aannemelijk, en vindt dat zij nog een half jaar extra gevangenisstraf moeten ondergaan.

Verder is een ontnemingsprocedure aangekondigd in verband met de illegale verdiensten die beiden hebben genoten.

Tegen een medeverdachte is een korte voorwaardelijke vrijheidsstraf en een geldboete geëist wegens het verlenen van enkele hand- en spandiensten.

De rechtbank doet naar verwachting op 28 april uitspraak in deze zaak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant