Afbeelding

Alternatieve locaties windturbines maken nog een kans

Politiek 256 keer gelezen

Regio - Voor gedeputeerde Adrie Bom staat de energietransitie vast. Er zijn afspraken gemaakt; een deel van de opgave wordt ingevuld door windenergie, maar er gaat ook gekeken worden naar zonne-energie en allerlei innovaties.

De voormalige stadsregio zou voor 150 megawatt zorgen, maar heeft de afspraak niet na kunnen komen. De provincie heeft daarom locaties aangedragen en gemeenten gevraagd om in een vrijwillige zienswijze procedure met alternatieven te komen. Gemeenten hebben daar niet op gereageerd, zo stelt de gedeputeerde.

De gemeente Nissewaard heeft inmiddels alternatieven aangedragen; andere gemeenten kunnen dit tijdens de procedure nog doen. Alternatieven moeten wel vergezeld worden van een onderzoek dat vergelijkbaar is aan een MER. Dat onderzoek komt wel voor rekening van de desbetreffende gemeente. Gedeputeerde Bom is bereid om de ingebrachte alternatieven in te wisselen voor de door de provincie genoemde locaties. Dat de handreiking van Voorne-Putten niet in het plan opgenomen is, komt volgens de gedeputeerde door het feit dat er nog niet voldoende megawatt was gevonden. Sommige locaties zijn volgens haar wel lasting, vanwege de ligging op waterkeringen. Er volgen de komende tijd gesprekken met Rijkswaterstaat en het Waterschap. Ook blijft de gedeputeerde in gesprek met de gemeenten. Daarnaast komen er ook informatieavonden voor bewoners.

In het plan dat de statencommissie vanavond heeft besproken, wordt een knip gemaakt. De plannen voor Balij Pijnacker en Technopolis Delft worden uit het voorstel gehaald en op afstand gezet. Over deze locaties wordt op een later moment nog gesproken.

Op 22 februari wordt het Ontwerp wijziging VRM en planMER windenergie besproken door Provinciale Staten. Daarna kan het ontwerp ter inzage gelegd worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant