De industrie vormt een veiligheidsrisico voor de omgeving.
De industrie vormt een veiligheidsrisico voor de omgeving.

Veiligheid in Nissewaard

Politiek 401 keer gelezen

Vorige week werd bij de commissie Bestuur de concept kadernota veiligheid voor de eerste keer besproken door alle politieke fracties. 'Een goed begin van de hoofdlijnen van het veiligheidsbeleid voor de komende jaren in Nissewaard maar we zijn er nog niet', zegt VVD fractievoorzitter Emanuel Geurts 'De ondertitel van het stuk, te weten 'Samen werken aan een veilige gemeente' is er mooi in verwerkt en dat maakt deze kadernota beter dan de vorige'.

De VVD heeft nog wel wat aanvullingen op de nota.

Speerpunten veiligheid
De VVD heeft een aantal politieke wensen op het gebied van veiligheid, die ook zijn opgenomen in het coalitiedocument: 'Zo zijn er verschillende veiligheidscijfers vanuit bijvoorbeeld de AD Misdaadmeter, de politie en andere bronnen. Het geeft de inwoners en bedrijven alsook de politiek duidelijkheid om te weten wat de echte veiligheidscijfers zijn en de beleving van de veiligheid'. Ook de woonoverlast bestrijden samen met woningcorporaties en de GGD met behulp van de Asowetgeving en de Rotterdamwet is een punt. Verder is een gebiedsaanpak belangrijk zodat iedere wijk en kern in Nissewaard de aanpak krijgt die het verdiend. Daar komt ook de samenwerking met inwoners en bedrijven ook terug door bijvoorbeeld buurtpreventie en het streven naar het keurmerk Veilig Wonen en Veilig Ondernemen.

Cameratoezicht
De VVD heeft zich ook uitgesproken voor het toepassen van de verruimde wetgeving rondom cameratoezicht en met name particulier en mobiel cameratoezicht. 'Met het project camera in beeld is de politie alle particuliere camera's aan het verzamelen. Een waardevolle aanvulling bij opsporingsonderzoek!. Bij het mobiele cameratoezicht is er in 2016 een uitbreiding van de wetgeving geweest met rijdende en vliegende camera's oftewel drones. Laten we die meenemen'.

Fysieke en digitale veiligheid
Nissewaard is omgeven door water en heeft ook de nodige industrie naast de deur. Beiden vormen ook een zeker veiligheidsrisico voor Nissewaard zodat er actuele veiligheidsplannen moeten zijn en er ook over gecommuniceerd moet worden door de gemeente en de Veiligheidsregio Rotterdam (VRR). Emanuel Geurts: 'Naast deze fysieke dreigingen is er ook een onzichtbare veiligheidsdreiging, namelijk digitale veiligheid ofwel cybercrime. Tegenwoordig kan je er zelfs de verkiezingen mee beïnvloeden. Kortom, digitale veiligheid mag niet ontbreken in deze nota'.

Communicatie
Er zijn veel partners in de veiligheidsketen en ook zijn er veel burger en bedrijven die hun bijdrage willen leveren aan de veiligheid van Nissewaard. Een punt van nadere uitwerking is de communicatie tussen al deze partijen. 'Zo zijn er diverse app's, websites, sms-diensten en wie communiceert dan met wie?'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant