Anco Bonninga (l) maakt zich zorgen over de vrachtwagen. Foto: PR Voedselbank.
Anco Bonninga (l) maakt zich zorgen over de vrachtwagen. Foto: PR Voedselbank.

Voedselbank start met crowdfunding

Actueel 226 keer gelezen

Per 1 januari 2017 komen de kosten voor de koelvrachtwagen van de Voedselbank Spijkenisse e.o. helemaal voor haar eigen rekening. Tot nu toe werden de kosten volledig gesponsord. Bovendien is er grote behoefte aan een kartonpers en het vergroten van de bestaande koelcel van 30 naar 45 of 50 vierkante meter.

Anco Bonninga, coördinator van de voedselbank van het eerste uur, zit met de handen in het haar. 'Ieder jaar zetten we aanvragen uit bij landelijke fondsen en leggen contacten met mogelijke sponsors.' De voedselbank heeft minder zekerheid dat deze contacten tot donaties leiden; de gevolgen van de economische crisis zijn nog merkbaar. 'We zijn als goede doelen organisatie afhankelijk en kwetsbaar.'

Hoge transportkosten
De voedselbank is de huidige sponsor van de vrachtwagen dankbaar. Hij heeft de kosten voor het rijdend houden van de wagen jarenlang betaald. Bonninga: 'De kosten waar we vanaf volgend jaar mee te maken krijgen, zijn hoog. We rijden ongeveer 20.000 km per jaar. Alleen al de brandstof, verzekering en wegenbelasting komen jaarlijks op 13.000 tot 14.000 euro uit en dan hebben we het nog niet eens over eventuele reparatiekosten. De kans dat die kosten er komen, is niet denkbeeldig, de vrachtwagen is inmiddels 16 jaar oud.' De voedselbank wacht niet af of en wanneer er geld binnen komt. De vrijwilligers en het bestuur van de voedselbank zijn naarstig op zoek naar sponsors en donateurs.

Crowdfunding
Nu er naast geld voor transport, ook geld nodig is voor een kartonpers en een koelcel, start de voedselbank met crowdfunding. De voedselbank hoopt met de actie in ieder geval voldoende geld in te zamelen om de vrachtwagen rijdend te houden, dat is het meest urgent. 'Sinds de start in 2005 ondersteunen de vrijwilligers van de voedselbank jaarlijks honderden huishoudens. We zouden onszelf graag overbodig maken in Nissewaard. De economie trekt aan, maar we hebben nog altijd zo'n 650 huishoudens die iedere week een pakket komen halen', aldus Bonninga.

Steun de voedselbank
Wilt u de voedselbank helpen met crowdfunding? U vindt de actiepagina op www.whydonate.nl/geld-voor-de-vrachtwagen-laat-ons-niet-stil-staan/event. U kunt er voor 5 euro en meer een donatie doen. De voedselbank houdt alle donateurs op de hoogte van de voortgang. Kunt u niet doneren, maar heeft u een digitaal netwerk? Plaatst u dan de donatieknop op uw website en maak melding via hyperlinks. Hoe meer mensen de voedselbank bereikt met deze actie, hoe groter de kans van slagen. Heeft u belangstelling? Neemt u contact op via fariel@voedselbankspijkenisse.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant