Fotografie René Bakker.
Fotografie René Bakker.

Gezina Trouw wordt ‘Vrijwilliger van het jaar’

Actueel 841 keer gelezen

Spijkenisse – Gisteravond werden door wethouder Van der Schaaf de Nissewaard vrijwilligersprijzen 2016 uitgereikt. In een tot de laatste stoel gevulde aula van My College, werden de maar liefst 91 genomineerden in drie categorieën door de wethouder voorgesteld en gefeliciteerd. Dit keer werd bij de beoordeling vooral gekeken naar de verbindende factor van het vrijwilligerswerk.

Vrijwilligersorganisatie
In de categorie 'Vrijwilligersorganisatie' waren 29 genomineerden. Stichting bewonersorganisatie Symfonieplein werd tot winnaar uitgeroepen. Gedurende het hele jaar organiseert de stichting diverse activiteiten op en rond het Symfonieplein. Naast NL Doet, Burendag en Halloween organiseren zij ook collectes voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en het Oranjefonds. Het plein is het middelpunt van de wijk Vogelenzang Noord waar jong en oud elkaar ontmoet. 'Een goed voorbeeld van wat burgers zelf kunnen doen om woonomgeving schoon, heel, veilig maar ook gezellig te maken en om mensen in de buurt met elkaar te verbinden', aldus de jury.

Vrijwilligersinitiatief
De prijs voor het 'Vrijwilligersinitiatief' van het jaar werd ditmaal voor het eerst uitgereikt. 15 Initiatieven werden genomineerd. Winnaar in deze nieuwe categorie werd De Talententrein. Dit is een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Stichting De Nieuwe Meent (Oudenhoorn), Zuidwester, Gelinckschool, bibliotheek De Boekenberg, Muziek Onderwijs Centrum (allen uit Spijkenisse) en Stichting Dorpshuis Abbenbroek. Kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar kunnen op zeven locaties kennis maken met veel verschillende activiteiten die op elkaar aansluiten als in een spreekwoordelijke trein. Doel is om kinderen zo hun eigen talenten te laten ontdekken. De jury verkoos dit initiatief tot winnaar omdat hierbij op diverse manieren verbindingen worden gemaakt. Tussen organisaties, leefgebieden in Nissewaard, diverse activiteiten en tussen kinderen.

Vrijwilliger van het jaar
Tenslotte werd de winnaar in de categorie 'Vrijwilliger van het jaar' bekend gemaakt; in deze categorie werden maar liefst 47 mensen genomineerd. De jury, bestaande uit Debbie Teitsma, medewerkster van De Boekenberg en vertegenwoordigster kunst en cultuur, Ron Vollenga, voorzitter badmintonclub BCRS (sport), Rob Vermaas van Geervlietse Kernactiviteiten (sociaal- cultureel werk en zorg), Lisa van Duyvenbode, winnares vrijwilligers jongerenprijs 2013 en juryvoorzitter Jaap Bouman (natuur en milieu) verkozen unaniem  Gezina Trouw als 'Vrijwilliger van het jaar' 2016. 'Gezina weet haar vrijwillige inzet heel goed te verbinden aan haar werkzaamheden bij het Zadkine College. Met passie en tomeloze inzet werkt ze mee aan projecten met heel verschillende organisaties. Zij neemt hierbij ook haar leerlingen mee waardoor deze in aanraking komen met vrijwilligers werk. Zij knoopt veel van haar werkzaamheden zodanig aan elkaar dat iedere organisatie daar profijt van heeft. Als vrijwilligster bij BCRS heeft zij een badminton team voor mensen met een beperking opgestart', aldus het juryrapport.  De jury vindt dat Gezina staat voor verbinding en het vrijwilligerswerk zodanig neerzet dat zij de titel echt verdiend.

Dit jaar werd geen vrijwilligers Jongerenprijs meer uitgereikt, omdat jongeren ook genomineerd kunnen worden voor de Jongeren- en Jeugdlintjes die jaarlijks tijdens de Nieuwjaarsreceptie worden uitgereikt. De prijswinnaars ontvingen een door kunstenares Lenie van der Wel in de vorm van een cirkel ontworpen wisseltrofee. De cirkel geeft de oneindigheid van vrijwilligerswerk aan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant