Fotografie: Jos Uijtdehaage
Fotografie: Jos Uijtdehaage

Restaurant 't Ganzengors in Spijkenisse: Omdat koken een kunst is!

Actueel 1.998 keer gelezen

Spijkenisse – Aan de Oostkade 4 in het centrum van Spijkenisse is restaurant 't Ganzengors te vinden. Eigenaren Ronald en Yvonne Kleyburg, de koks en kelners hebben hier de ouderwetse ambachtelijke vaardigheden nog hoog in het vaandel staan.

In september dit jaar was het al weer 21 jaar geleden dat Ronald en Yvonne het stokje over namen van de toenmalige eigenaars Bob en Adri Bastemeijer. Restaurant 't Ganzengors bestaat inmiddels 35 jaar en is voor die tijd, dus zo'n 50 jaar geleden, begonnen als Café Sport. Later kwam daar een eetcafé bij om uiteindelijk verder te gaan onder de huidige naam restaurant 't Ganzengors. Deze naam komt van de echt Zuid-Hollandse benaming 'Gors',  wat buitendijks betekent, want dat ligt het dus van oorsprong en de toevoeging ganzen, omdat er toen veel ganzen voorkwamen. Tegenwoordig is dat wel anders, want inmiddels is dit gedeelte van Spijkenisse uitgegroeid tot wat we nu allemaal kennen als 'Stadsplein Shopping Center'.

Ambachtelijk
Gastvrijheid en klassiek vakmanschap is onder meer waar Ronald en Yvonne voor staan. Zo is Yvonne vinoloog en komt er bij Ronald, die chef-kok is, echt geen geproportioneerd vlees binnen. 'Om echt vakbekwaam te kunnen zijn, hebben we allebei verder doorgeleerd.', aldus Yvonne. 'Ook nu in het wildseizoen, dat loopt van half oktober tot eind januari, komt ons vlees als compleet dier met huid en haar binnen. Ronald verwerkt ze zelf. Net zoals dat buiten het wildseizoen ook geldt voor de Iberico varkens en de Maas-Rijn en Ijsselland runderen. We hebben onze eigen leveranciers en weten dan ook precies waar de dieren vandaan komen en hoe ze geleefd hebben. Een voorwaarde bij ons is namelijk dat de dieren ook echt een goed leven moeten hebben gehad.'

Weet u wat u lekker vindt?
Als het over eten gaat, weten we wel wat we lekker vinden. Maar bij wijn wordt dat al wat ingewikkelder. De soort druif, het klimaat en de manier van wijn maken zijn zo maar een paar dingen die bepalen hoe een wijn smaakt. Om inzicht te krijgen in alle ins en outs van wijnen, organiseren ze bij restaurant 't Ganzengors wijncursussen. Deze cursussen starten weer in februari. Ze zijn niet alleen heel gezellig en leerzaam, de theorie wordt ook in praktijk gebracht. Kortom, er wordt ook geproefd!

Kookcursussen
Bij restaurant 't Ganzengors worden ook kookcursussen en kookclinics gegeven. 'Met de kookcursussen zijn we in september 1996 al gestart.', aldus Yvonne. 'Toen was dat echt iets nieuws, want het bestond nog helemaal niet. Ronald zag het eigenlijk helemaal niet zo zitten, maar ik wel. Uiteindelijk zijn we er toch mee gestart en het is echt een succes gebleken. De animo is nog steeds heel groot en inmiddels zijn de cursussen dan ook op de maandagavond én de zondagmiddag. De kookclinics doen we al weer sinds een jaar of tien. Heel leuk om te doen met een groepje vrienden of bijvoorbeeld als bedrijfsuitje.'

Kerst
Het zal u niet ontgaan zijn; de Kerstdagen staan weer voor de deur. Wilt u buiten de deur culinair  gaan genieten, er is nog plaats in restaurant 't Ganzengors. In dit sfeervolle restaurant, dat twee ruimtes heeft met 8 tafels in de kleine ruimte en 14 tafels in de grote ruimte, wordt u in de bar-voor-het-aperitief hartelijk welkom geheten. Ook na het eten kunt u hier nog terecht voor een drankje. Op het menu staan zeven kleine, super mooie en heerlijke gerechtjes en dat alles in een mooie kerstsfeer. Wilt u liever thuis genieten van de culinaire hoogstandjes van restaurant 't Ganzengors, dan kan dat ook. U kunt uw vier gangen kerstdiner voor thuis met het culinaire niveau van uit eten tot ruim een week van te voren bij hen bestellen. Deze diner-box kunt u dan op 24,25 en 26 december ophalen in hun Delvino winkel naast het restaurant. 

Contactgegevens
Meer informatie is te vinden op www.ganzengors.nl. Het telefoonnummer is 0181-612578. Mailen kan naar info@ganzengors.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant