Fotografie: René Bakker
Fotografie: René Bakker

Minister opent Kansenfabriek voor starters op woon- en arbeidsmarkt

Actueel 2.021 keer gelezen

Spijkenisse – Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst opende vanmorgen samen met wethouder Mourik in voormalig verzorgingshuis De Marckenburgh De Kansenfabriek. Voor het gebouw, waaruit eind 2014 de laatste bewoners verhuisden naar het nieuwbouw complex Hart van Groenewoud, werd al langere tijd een nieuwe bestemming gezocht.

Het pand mag in het kader van de leegstandswet gebruikt worden voor tijdelijke bewoning. Livable, een bedrijf dat zich bezighoudt met het beheer van tijdelijke panden, heeft de gemeente en Woonzorg Nederland, de eigenaar van het pand, voorgesteld om in de Marckenburgh studenten en starters te huisvesten. De gemeente heeft een voorlopige vergunning hiertoe afgegeven voor maximaal drie jaar.

De Kansenfabriek is bedoeld voor MBO, HBO en WO studenten, net afgestudeerden en starters tussen de 18 en 32 jaar. Onder starters worden afgestudeerden en jonge statushouders verstaan. De instroom van jonge statushouders wordt beperkt tot 10%, met een maximum van 14 personen. In totaal zijn in het voormalige verzorgingshuis 184 verhuurbare eenheden beschikbaar, waar 145 jongeren kunnen worden gehuisvest. Inmiddels hebben 50 studenten en starters hun intrek in het gebouw genomen. Beheerder Livable stimuleert de nieuwe bewoners om maatschappelijk betrokken te zijn bij hun omgeving.

De inzet is om starters, studenten, jonge statushouders en startende jonge ondernemers in De Kansenfabriek de handen ineen te laten slaan om zo innovatie, sociale meerwaarde en ondernemerschap te ontwikkelen. Dit in het concept van het hanteren van lage huurprijzen en het aantrekken van de juiste maatschappelijk betrokken en innovatieve doelgroepen. Inmiddels biedt een deel van de nieuwe bewoners hun hulp voor de buurt aan via het digitale platform www.zorgvoorelkaar.com. 

Enkelen van de in de Marckenburgh gevestigde jonge ondernemers gaven een korte presentatie van hun werkzaamheden en ideeën aan de minister, wethouder en andere aanwezigen. Dansstudio Kimberly Pikeur, Vluchtelingenwerk, Studio New Media en collectief De Monkies, dat zich onder andere bezighoudt met duurzaamheid, spiritualiteit en creativiteit zijn enkele van de innovatieve startersbedrijven die zich aan het Goudenregenplein gevestigd hebben. Laatstgenoemde leidde ook een korte meditatie waaraan de genodigden deelnamen.

Wethouder Mourik vertelde dat in Rotterdam studerende jongeren uit Spijkenisse na verloop van tijd veelal ook in Rotterdam gaan wonen. 'Met dit initiatief bieden we hen de gelegenheid om hier te blijven wonen en wellicht later hier als startende ondernemer te beginnen.' Tot slot stelde Stef Blok vragen aan enkele bewoners en gaven vertegenwoordigers van bij De Kansenfabriek betrokken organisaties nadere toelichting aan de minister.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant