Fotografie: René Bakker.
Fotografie: René Bakker.

Nadenken over taal

Actueel 145 keer gelezen

Spijkenisse - Vandaag vindt in de Boekenberg een bijeenkomst plaats met als onderwerp 'Werken aan taal'. Specialisten en beleidsambtenaren van bibliotheken, gemeenten en maatschappelijke organisaties wisselen deze dag ideeën uit over begrijpelijk lezen en taalgebruik in alle geledingen van de bevolking.  Jörgen Raymann is dagvoorzitter en praat deze dag met flair en humor aan elkaar.

Wethouder Dirk van der Schaaf heette alle deelnemers van harte welkom namens de gemeente Nissewaard. 'Wij zijn als gemeente trots op het feit dat deze dag in onze mooie bibliotheek De Boekenberg georganiseerd wordt. De positie van de bibliotheek verandert en ontwikkelt zich steeds meer als een een ontmoetingsplaats. Een belangrijk onderdeel daarvan is het Taalhuis. Hier worden onder andere mensen begeleid met een leesachterstand. Daar is nog een slag te winnen. Ik hoop dan ook dat deze dag voor u innoverend en inspirerend zal zijn', aldus de wethouder.

Laaggeletterdheid als risico
Maurice de Greef, professor Leereffecten Laagopgeleiden en Laaggeletterden aan de Vrije Universiteit van Brussel, gaf hierna een lezing over een uitgebreid onderzoek naar laaggeletterdheid (begrijpelijk lezen, schrijven en spreken). Vooral slecht lezen en spreken van de taal kunnen diepe sporen nalaten in het functioneren van mensen in de maatschappij. Mensen zullen eerder sociaal geïsoleerd raken, het kan gevolgen hebben voor gezondheid van mensen en gevolgen op het werk.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant