Buiten is alles nu klaar. Fotografie: René Bakker.
Buiten is alles nu klaar. Fotografie: René Bakker.

Aanbouw Historische Vereniging Zuytlant geopend

Actueel 257 keer gelezen

Zuidland – Door het vastdraaien van de schroeven van het naambord van het Blushûs, verrichtte wethouder Mourik vanmiddag de opening van de nieuwe aanbouw van het pand van de Historische Vereniging Zuytlant.

Volgend jaar is het alweer 25 jaar geleden dat de vereniging door een paar enthousiaste Slandenaren werd opgericht. De club met inmiddels 650 leden is sinds 2000 gevestigd in de voormalige brandweergarage, waaraan het pand z'n naam dankt. In 2006 vond de eerste uitbouw van het Blushûs plaats; toen werd op de oorspronkelijk platte garage een puntdak gemaakt, zodat de vereniging zolderruimte tot haar beschikking kreeg.

Maar de verzameling spullen uit vroeger tijden groeide gestaag. Begin van dit jaar waren al een kleine 7000 items die van historische betekenis zijn voor Zuidland en omstreken ontvangen. De expositieruimte was zodoende te klein geworden en daarom werd besloten het pand nogmaals te vergroten met een aanbouw aan de voorkant. Zowel boven als beneden werd 40 m2 vloeroppervlak toegevoegd. Het is de bedoeling een deel van de aanbouw beneden te gaan gebruiken als ruimte voor wisselende tentoonstellingen.

De € 58.000 kostende verbouwing werd geheel uit eigen middelen betaald. Het grote werk, wat werd uitgevoerd door een plaatselijk bouwbedrijf, is inmiddels gedaan. Vrijwilligers van de Historische Vereniging nemen komende maanden de afbouw en inrichting voor hun rekening. De club hoopt vóór het 25-jarig jubileum in mei volgend jaar de klus geklaard te hebben. Wethouder Mourik prees de actieve vrijwilligers en leden van de club voor hun inzet en het mooie resultaat. Het Blushûs is iedere dinsdagmiddag voor bezoekers geopend.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant