Afbeelding

Knopen

Column 162 keer gelezen

Hoewel de sint bijna voor de deur staat, uiteraard met zwarte piet, hebben wij de afgelopen week ons meer beziggehouden met ontknopingen en zaten daarbij zelf ook behoorlijk in de knoop.
Terwijl de VS zich vergaapte aan een clown en Maassluis een risicowedstrijd speelde aan de haven, kwam mijn Jootje een grote verhuisdoos tegen op zolder. Tot onze grote verbazing bleek die helemaal gevuld te zijn met knopen! Tja ze is een verwoed naaister, haakster en handwerkster, dus heeft ze in de vele jaren van alles bewaard, waaronder nieuwe en gebruikte knopen. 'Altijd handig als je er een nodig hebt' zei ze smeuïg. Zelf ben ik ook wel een beetje zo hoor, ik bewaar ook vaak dingen voor 'later', maar dit leken wel een miljoen knopen! Ik maakte de fout door te zeggen dat ze die beter op kleur en vorm kon sorteren, dat zoekt gemakkelijker. Kortom, mijn rustige wakker worden schoot er bij in en ook mijn geplande bezigheden die dag. We zijn tot laat in de avond met die vermaledijde knopen bezig geweest! Alles netjes in zakjes gedaan, per kleur en vorm. Dus geen rode bij de groene en zeker geen blauwe bij de witten. Eigenlijk was het wel leuk werk, waarbij we zelfs vergaten om koffie te drinken en te eten. Er waren prachtige exemplaren bij maar ook de gewone gulpknoop van een lange jeager onderbroek of knoopjes die ik graag open maak, elke knoop heeft zijn functie. Het mooie van knopen is dat ze vaak leuk passen bij het kledingstuk waar ze op komen te zitten. Elke kleur past wel ergens op, net als de afmeting, voor een kinderjasje gebruik je natuurlijk kleine knoopjes en voor de jas van een olifant hele grote.
Het mooie van knopen is dat het niet uitmaakt wat voor kleur ze hebben, elke kleur is bijzonder en past wel ergens op of aan. Het zijn net mensen, wie of wat je bent maakt niet uit, je blijft een mens, en elk mens is belangrijk, ongeacht kleur of vorm.

Reacties: jk@ hoogvliet.org

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant