Aloys Bijl vertelt regelmatig over zijn uitzending naar Libanon. Fotografie: Anita Tempelman.
Aloys Bijl vertelt regelmatig over zijn uitzending naar Libanon. Fotografie: Anita Tempelman.
video

Push-ups met ‘Veteraan in de klas’ op Markenburgschool

Actueel 181 keer gelezen

Geervliet – Vanmiddag was er een wel heel speciale gast op de Markenburgschool in Geervliet. Aloys Bijl vertelde aan de kinderen van groep zes, zeven en acht over wat hij had meegemaakt tijdens zijn uitzending als militair van de VN Unifil vredesmissie in Libanon.

Sinds vier jaar houdt de voormalige Blauwhelm, als vrijwilliger verbonden aan het Veteraneninstituut, spreekbeurten in het kader van het programma 'Veteraan in de klas'. Naast de vragen en uitleg over wat is oorlog, wat is een veteraan, wat voor soort oorlogen zijn er en op hoeveel plaatsen zijn er momenteel oorlogen of conflicten, legde hij ook in zijn verhaal de link met pesten; een ander actueel thema dat vooral ook op scholen voorkomt.

PTSS
Daarnaast vertelde Aloys Bijl dat net als hijzelf, één op de twintig veteranen aan een Post Traumatisch Stress Syndroom lijdt. Aangezien er momenteel zo'n 140.000 veteranen in Nederland zijn, betekent dat naar schatting 7000 van hen daar in meer of mindere mate last van hebben. Ook andere mensen die ernstige stress gevende situaties meegemaakt hebben lijden aan PTSS. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat per dag minimaal 22 mensen ten gevolge hiervan zelfmoord plegen.

Challenge
Uit Amerika is een challenge overgewaaid om op een ludieke manier dit probleem onder de aandacht te brengen. De challenge daagt veteranen uit om 22 dagen achter elkaar 22 push-ups te maken, dit te filmen en op internet te zetten. Veteranen die eraan meedoen moeten dan ook weer andere  veteranen nomineren om de actie op te pakken. Zo zou een olievlek effect moeten ontstaan. Bijl wil daarnaast ook aandacht vragen voor andere oorzaken van het krijgen van het Stress Syndroom, zoals het meemaken van misbruik, ontvoering, een overval en dergelijken. Na afloop van de spreekbeurt in de klas gingen alle leerlingen mee naar buiten om op het schoolplein samen met Aloys en meester Bram de 22 push-ups te maken.

Blauwhelm
Tijdens de gastles in de klas mochten alle kinderen om beurten de door Bijl meegebrachte legerhelm, kogelvrij vest, VN Blauwhelm of gasmasker op en werd de veteraan 'bestookt' met allerhanden vragen over zijn tijd als 19-jarige dienstplichtig militair in Libanon. De nu 56-jarige Aloys Bijl is  beroepsmatig o.a. als haven- en marktmeester werkzaam en zodoende een bekend gezicht  in Spijkenisse. Naast het houden van zo'n 40 spreekbeurten per jaar spant hij zich ook in als coördinator voor het Veteraneninstituut.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant