Hoe hoog mag van u het onrkuid staan?
Hoe hoog mag van u het onrkuid staan?

Nissewaard Peiling onderzoekt leefbaarheid in Nissewaard

Gemeente 240 keer gelezen

Wat vinden de inwoners van Nissewaard van de leefbaarheid van hun buurt of dorpskern? Die vraag staat centraal tijdens een groot onderzoek onder ruim 7.500 inwoners van 18 tot 85 jaar. Het onderzoek gaat 27 oktober van start. De gemeente Nissewaard gebruikt de resultaten van deze Nissewaard Peiling om de leefbaarheid en het gebruik van voorzieningen in Nissewaard verder te verbeteren.

Het onderzoek vraagt mensen onder meer wat zij van de kwaliteit van de woningen en het onderhoud van de groenvoorzieningen in de eigen buurt vinden. Er worden vragen gesteld over de aanwezigheid van verschillende voorzieningen in Nissewaard. Ook worden vragen gesteld over overlast van anderen en veiligheid.

Cijfers en ervaringen

Lange tijd werd de leefbaarheid in Nederlandse steden in kengetallen uitgedrukt; met bijvoorbeeld cijfers over leegstand, verhuispercentages en aangiften van misdrijven. Deze objectieve cijfers geven een goede indruk van hoe een wijk of kern ervoor staat, maar ze vertellen nooit het hele verhaal. Dat komt doordat ze weinig zeggen over hoe de bewoners zelf hun woon- en leefomgeving ervaren. De Nissewaard Peiling 2016 gaat juist dáárover. "De uitkomsten van dit onderzoek dat om het jaar zal worden uitgezet, geven ons inzicht in hoe inwoners de eigen buurt en voorzieningen in de gemeente waarderen. Door het opbouwen van de resultaten in de komende jaren en deze met elkaar te gaan vergelijken, ontstaat een completer beeld van de buurt met al haar knelpunten en mogelijkheden. Beleid en dienstverlening kunnen zo beter worden afgestemd op de behoeften van bewoners en andere betrokkenen", aldus Jan Willem Mijnans, wethouder.

Meedoen is belangrijk!
De monitor is bedoeld om de vinger aan de pols te houden, zodat ingegrepen kan worden als de rapportcijfers teruglopen. Wel is dit de eerste keer dat er gegevens voor de totale gemeente Nissewaard worden verzameld. Tegelijkertijd is de monitor bruikbaar om het resultaat van maatregelen in kaart te brengen; als gemeente en woningcorporaties investeren in de verbetering van een buurt, moet dat op den duur terug te zien zijn in de cijfers. Meedoen aan de enquête is daarom erg belangrijk, ook al omdat de betrouwbaarheid van de resultaten groter is bij een hoge respons.

Resultaat
De Nissewaard Peiling wordt eens in de twee jaar gehouden, zodat goed in beeld komt hoe de waardering zich over een langere periode ontwikkelt. De resultaten van het onderzoek zijn in het eerste kwartaal van 2017 bekend. Op www.nissewaard.nl is het rapport met de resultaten van het vorige onderzoek (leefbaarheidsmonitor) in Spijkenisse uit 2014, te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant