Michael Vingerling soleert na 2009, 2010 en 2011 naar zijn vierde overwinning in de Ronde van Abbenbroek. Foto Dan Rolandus.
Michael Vingerling soleert na 2009, 2010 en 2011 naar zijn vierde overwinning in de Ronde van Abbenbroek. Foto Dan Rolandus.

Michael Vingerling soleert naar overwinning in Abbenbroek

Sport 170 keer gelezen

Abbenbroek- Michael Vingerling is er na 2009, 2010 en 2011 voor de vierde keer in geslaagd om de Ronde van Abbenbroek voor elite/beloften met de grootste bos ruikers af te sluiten.

Dan Rolandus

De Hellevoeter demarreerde in de laatste rondde van de 36e editie van de Wielerronde van Abbenbroek uit een kopgroep van zes man en soleerde in het dorp van familie naar zijn derde overwinning. 'Het blijft gewoon heel speciaal om in het dorp van oma en mijn overleden opa te winnen', verklaarde de geëmotioneerde Michael Vingerling. Zij waren elk jaar betrokken bij de organisatie van de wielerronde en opa was zelfs 22 jaar voorzitter. Dit alles geeft me extra motivatie om mijn best te doen.' De coureur uit de Belgische continentale wielerformatie Team 3M maakte in de winderige miniklassieker deel uit van een groep van negen man in achtervolging op vier vroege avonturiers met daarin ploeggenoot Yoeri Havik, marathonschaatser/wielrenner Remco Schouten, Arian Stolwijk en de goed in vorm stekende Pernisser Aron Kremer. 'Toen ik op het bord zag dat er nog vier ronden waren te rijden wist ik dat ik moest opschieten om nog een kans te maken. Na wat horten en stoten trok ik in het dorp goed door en kwam alleen te zitten. Oscar Riesebeek (winnaar van vorig jaar, DR) sloot na twee ronden aan en we zijn doorgereden.' De druk op de koplopers werd met Yoeri Havik in het laatste wiel extra opgevoerd. De jagers haakten in de voorlaatste ronde aan waarop het spel na een aanvankelijk saaie koers gevolgd door een spetterende finale opnieuw kon beginnen. Na diverse demarrages in de laatste toer bleek er geen kruit gewassen tegen de acceleratie van Michael Vingerling. 'Ik heb me geen moment opgeblazen, wist ook dat mede door de harde wind de mannen na een vlucht van 70 kilometer ook moe werden. Toen wij erbij waren werd er constant gesprongen waarna ik in de polder ben weggereden.' Vingerling doet het komende seizoen een stapje terug met de overgang naar het Vlasman Cycling Team van Ton Welling. 'Ik ben met m 'n 26 jaar realist genoeg te stellen dat ik geen stappen meer kan maken om beroepsrenner te worden, maar aan mijn maatschappelijke carrière moet denken. Ik ben blij dat ik met mijn vaste aanstelling bij Live Safe in Oostvoorne de kans krijg me verder te ontwikkelen. Daarnaast rijden we bij Vlasman voornamelijk nationale wedstrijden.' Aron Kremer won het Rabobank-Bernisse klassement.

Banddikte
Teun Mouris zegevierde bij de junioren door uit een kopgroep van negen man in de sprint met een banddikte verschil nationaal kampioen Daan van Sintmaartensdijk achter zich te laten, gevolgd door Daan Hoole. 'Het was een zware koers. In de laatste ronde lagen die twee van Ahoy'(Stef Zeestraten en Vincent Hoppezak, DR) vooruit, maar terwijl zij stilvielen reden wijl flink door. Een achtergebleven groepje en een motor reden in de weg. Ik reed er als eerste doorheen, ben de sprint aangegaan en heb het gehouden', aldus analyseerde de winnaar uit Ouderkerk aan den Amstel. 'Ik kon pas op het laatste moment aanzetten, waardoor ik net een fractie tekort kwam om Mouris voorbij te steken', baalde Zuidlander Daan van Sintmaartensdijk. Plaatsgenoot Daan Hoole, eveneens van Ahoy', stelde zich in Abbenbroek tevreden met de derde plaats. Hij had de Omloop van de Veenkoloniën nog in de benen. 'Ik viel op 30 kilometer aan, werd teruggepakt door Matthijs de Leng en Vincent Hoppezak kwam er nog bij. De Leng wilde niet samenwerken, waarop ik op 25 kilometer van de aankomst ben gedemarreerd. Ik sloeg een gat, nam 25 seconden en zag de voorsprong alleen maar groter worden', beschreef Daan Hoole zijn winnende solo in Veendam.

EK
Delore Stougje bleef bij de junior-vrouwen baas in eigen huis door de tweestrijd met Marit Cent uit Goor zegevierend af te sluiten. De Zuidlandse uit de equipe van Restore Cycling behaalde na haar overwinning vorige week in Erwetegem haar tweede seizoenzege. 'Maar deze is wel heel mooi', glunderde de rondemiss van Zuidland een week eerder. 'Ik ben net op tijd in vorm voor het EK in Plumelec', keek Delore Stougje alweer vooruit op haar Europese onderneming in het Franse Bretagne. 'Het was met die harde wind in de polder heel zwaar. Nadat we het peloton eerst uit elkaar hadden gereden, de favorieten elkaar hadden aangekeken, demarreerde Marit waarna ik naar haar toe ben gesprongen. Nadat we een gaatje hadden geslagen, zijn we gaan draaien en hadden we in de polder goed zicht op de achtervolgers. Ik heb in de laatste ronde op reserve gereden, vertrouwde op mijn sprint en dat heeft goed uitgepakt.' 'Ik kijk zeker uit naar het EK omdat het parcours mij wel ligt', vervolgde Delore Stougje haar relaas. 'Ik hoop op een zware koers en over te blijven in een groepje van een man of vijftien, dan zie ik wel kansen op een mooie klassering. We gaan volgende week in Limburg eerst trainen, vervolgens woensdag 14 september naar Nantes en twee dagen later is het koers.' Marit Cent uit Goor werd tweede en Fleur Nagengast uit Beilen derde.

Regio
Niorman Meerkerk stond evenals vorig jaar in Abbenbroek op het podium. De Zuidlander uit de ploeg van PRC Delta/Lindeloof zag in de sportklasse de sluwe Frans van Winden uit Bergschenhoek uit zijn wiel schieten waardoor hij genoegen moest nemen met de tweede plaats. 'Vorige week derde in Zuidland en nu tweede in Abbenbroek, mooi in eigen regio. Ik rijd zo 'n tien criteriums per jaar. Het moet ook wel leuk blijven', stelde Norman Meerkerk zich tevreden met plaats twee. Ploeggenoot Kasper Schotte finishte als derde.

Ploegentijdrit
De ploegentijdrit in het zeer druk bezochte Abbenbroek een dag eerder voor mannen werd een prooi voor het koppel Daan van Sintmaartensdijk/ Willem Bok. Het duo versloeg het koppel Jens Mouris/Wim Stroetinga en Barend Verhagen/John Roos. Delore Stougje en Merel Hofman zegevierden bij de vrouwen. Rosalie van der Wolf en Ines Klok werden tweede en Piene Romers en Judith Stolze klokten de derde tijd.
Uitslag 36e Wielerronde van Abbenbroek voor elite/beloften: 1. Michael Vingerling (Hellevoetsluis), 2. Riesebeek (Tiel), 3. Schouten (Ammerstol), 4. Kremer (Pernis), 5. Havik (Assendelft). Junioren: 1. Teun Mouris (Ouderkerk aan den Amstel), 2. Van Sintmaartensdijk (Zuidland), 3. Hoole (Zuidland), 4. Verboom (Krimpen aan den IJssel), 5, Middelburg (De Lier). Junior-vrouwen: 1. Delore Stougje (Zuidland), 2. Cent (Goor), 3. Nagengast Beilen) . Nieuweling-meisjes: 1. Ilse Grit (Zwolle), 2. Van der Wolf (Oude Tonge), 3. Gieskens (Den Haag). Sportklasse: 1. Frans van Winden (Bergschenhoek), 2. Norman Meerkerk (Zuidland), 3. Kasper Schotte (Schiedam), 5. Van Rij (Zuidland), 9. Erik Meerkerk (Zuidland), 10. Van Dijk (Hellevoetsluis). Koppeltijdrit mannen: 1. Daan van Sintmaartensdijk/Willem Bok, 2. Mouris/Stroetinga, 3. Verhagen/Roos. Vrouwen: 1. Delore Stougje/Merel Hofman, 2. Van der Wolf/Klok, 3. Romers/Stolze.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant