Spijkenisse won zaterdag het Spijkenisse toernooi na winst op zowel SCO'63 en Hekelingen met 5-1. Fotografie: Peter de Jong
Spijkenisse won zaterdag het Spijkenisse toernooi na winst op zowel SCO'63 en Hekelingen met 5-1. Fotografie: Peter de Jong

Zevende editie van Spijkenisse toernooi succesvol

Sport 304 keer gelezen

Spijkenisse – Nog een kleine maand en dan gaan voor de meeste clubs uit Nissewaard de competities in het amateurvoetbal weer van start. Uitzondering is Spijkenisse dat volgende week zaterdag al start met de competitie in de hoofdklasse. Nissewaard kent twee toernooien in aanloop op de competitie. De voormalige Bernisseclubs spelen om de zes kernen bokaal (vanavond en donderdagavond). Afgelopen donderdag en zaterdag vond het Spijkenisse toernooi plaats.

Alex Hordijk

Op Sportpark de Brug werd dit jaar het Spijkenisse toernooi afgewerkt, met naast gastheer SC Botlek ook Spijkenisse, SCO'63 en Hekelingen. Het toernooi werd gewonnen door Spijkenisse, dat donderdagavond al te sterk was voor Hekelingen met 5-1 en zaterdag met dezelfde cijfers won van SCO'63. Tweede werd SC Botlek op doelsaldo. Het won donderdag van SCO'63 met 3-2 en verloor zaterdag van Hekelingen met 1-2. De meeste clubs speelden met het eerste elftal. Spijkenisse was een uitzondering hierop, dat speelde met een mixteam. Het vermoedelijke eerste speelde zaterdag tegen Ysselmeervogels.

Draaiboek
Het was niet de eerste keer dat Willem Heijdacker het toernooi voor de teams uit Spijkenisse mocht organiseren. 'Het is al de zevende keer. Het was een idee van Arie Berkman in zijn tijd als voorzitter van SCO'63. Eerst werd het alleen bij hen gehouden en later besloten we pas om te rouleren. Spijkenisse deed eerst niet mee met het toernooi, die speelde altijd in Pernis. We hebben ze toen toch kunnen overhalen om met ons mee te doen. Dat was op verzoek van de drie overige clubs. SCO'63 heeft het drie keer georganiseerd, Hekelingen en Spijkenisse beiden één keer en wij nu voor de tweede keer. Ik had nog een draaiboek van de eerste keer dus dat diende als leidraad', meent Willem Heijdacker namens de organisatie.

Organisatie
Ondanks dat SC Botlek dit jaar gastheer was, gaan de ploegen toch altijd met elkaar om de tafel. 'In december komen we met de vier clubs bij elkaar. Dan gaan we ook loten voor de duels die worden gespeeld. We spelen allemaal twee duels na loting. Maar als al drie jaar tegen dezelfde wordt geloot dan wisselen we wel. We hanteren de normale regels, met uitzondering van gele kaarten, die tellen per wedstrijd en niet voor het toernooi verder. Rood betekend uitsluiting voor de rest van het toernooi, het moet vriendschappelijk blijven', gaat Heijdacker verder. Naast de titel, die gaat naar de ploeg met de meeste punten of doelpunten zijn er nog meer prijzen. 'Als er ploegen gelijk eindigen op doelsaldo worden er strafschoppen genomen om zo de winnaar of positie te bepalen'. Daarnaast waren er prijzen voor de beste speler van het toernooi die ging naar Randy Macker (Hekelingen), de sportiefste ploeg (Spijkenisse), de topscoorder, Tom den Boer (Spijkenisse) en beste doelman werd Jordy Dijkxhoorn (Hekelingen).

Uitbreiding
Door de samenvoeging van Spijkenisse en Bernisse tot Nissewaard, heeft men ook gedacht over uitbreiding. 'We hebben inderdaad gesproken over uitbreiding met de overige ploegen. Dat is echt heel erg moeilijk te organiseren. Je moet dan met negen of tien ploegen spelen. We spelen nu hele duels. Dan moet dat ook anders. Daarnaast organiseer je het nu eens in de vier jaar. De club die het organiseert heeft ook de baromzet, dat wordt met meerdere clubs ook erg lastig als je het maar eens in de tien jaar mag organiseren', vertelt de enthousiaste Willem Heidacker, die bezig is met zijn laatste klus. 'Het gaat om het toernooi, maar het is mooi geweest na 29 jaar. Ik word gewoon onderdeel van de club maar niets meer officieel. Als er straks verkiezingen zijn dan wil ik de gemeenteraad in', zegt Heijdacker tot besluit. Hekelingen is in 2017 gastheer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant