Afbeelding

De Israëlisering van Europa

Column 121 keer gelezen

Vakantietijd. Bent u al eens in Israël op vakantie geweest? Een prachtig gevarieerd land. Het heeft van alles in zich. Van een rijke geschiedenis tot een nieuw Silicon Valley: Tel Aviv. Zelf ben ik er een paar keer geweest. Ik vind het een fantastisch land waar wij veel van kunnen leren. Als je naar Israël kijkt, dan vallen een aantal zaken op:

Ten eerste: als mensen bedreigd worden, dan worden ze extreem creatief. Dat zie je vooral daar in Israël. Ze hebben de meeste startende ondernemingen per hoofd van de bevolking, de meeste patenten en de meeste uitvindingen. Een kwart van alles wat in onze mobiele telefoons zit, van hardware en software, komt uit Israël.

Wat in Israël vervolgens opvalt, is dat alles bewaakt wordt. Iedere voetbalwedstrijd, ieder evenement. De grootste Gay Pride van het Midden Oosten is in Tel Aviv. Daar kan een vrachtwagen nooit zogenaamd ijsjes verkopen en vervolgens mensen doodrijden. Dat is daar onmogelijk. Het is super beveiligd. Niet alleen met zichtbare beveiliging, maar ook middels de modernste technieken en veel 'onzichtbare' professionals. De dynamiek die daar speelt krijgen we hier in Europa helaas ook. Het begon in Israël en het wordt nu door Europa geïmporteerd. Feitelijk allemaal 'Intifada'. Westerse leiders durven niet de juiste diagnose te stellen, maar het is tijd om onze vrijheden te beschermen. Israël heeft de kennis en ervaring hoe daarmee om te gaan. Ook wij zullen moeten zoeken naar een evenwicht tussen vrijheid en veiligheid. Je kunt niet alles op z'n beloop laten. Als we willen leren van wat in Israël gebeurt, dan kunnen wij er hier een beter antwoord op formuleren. Een betere beveiliging gaat de bevolking een beter gevoel van veiligheid geven. En wat je dan verder in Israël ziet: …. Het leven gaat gewoon door. De mensen gaan gezellig uit eten. De terrasjes zitten vol, dus ze laten zich ook niet gek maken. Het is dus zowel een samenleving die alert is als ook één die bruist.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant