Jaap de Man maakt een goed seizoen door, maar vanwege het afhaken van sponsor 3M is de Spijkenisser op zoek naar een nieuwe ploeg.
Jaap de Man maakt een goed seizoen door, maar vanwege het afhaken van sponsor 3M is de Spijkenisser op zoek naar een nieuwe ploeg.

Jaap de Man is beland in onzekere wielertoekomst

Sport 237 keer gelezen

Spijkenisse-Jaap de Man was totaal verrast toen hij eind juni te horen kreeg dat de Belgische continentale wielerstal van Team 3M aan het einde van het seizoen de stekker eruit zal trekken.

Dan Rolandus

'Ik heb dit niet zien aankomen, hoorde altijd positieve verhalen, dus dat het zo zou eindigen met 3M was het laatste waaraan ik heb gedacht', verklaarde de Spijkenisser dat het bericht rauw op zijn dak was gevallen. 'Ik ben toch wel teleurgesteld. De manager (Bernard Moerman, DR) heeft een licentie om op het continentale door te kunnen gaan. Hij vertelde me nog met andere sponsoren in de slag te zijn. Loopt dat positief af, dan kan hij daar tussen half en eind augustus uitsluitsel over geven. Daar kan ik niet op wachten, dus werk ik intussen aan een ander plan, heb inmiddels contacten gezocht. Het enige wat ik nog kan doen is m 'n stinkende best blijven doen om nog een ander ploeg op niveau te kunnen vinden.' Dat Jaap de Man in goeden doen verkeert, heeft hij ook tijdens hat kampioenschap van Nederland voor professionals op Goeree Overflakkee laten zien. 'Het gaat sportief ook goed, werd mooi elfde in de Grand Prix de la Somme, een Franse klassieker. Zo zat ik ook in Kuurne-Brussel-Kuurne (UCI 1.HC) goed mee in een groep van zes. Het was goed voor de moraal en ook voor de sponsor om met al die grote mannen vooraan te rijden. Ik heb ook goed gereden op het NK, zat mee vooruit, maar heb later toen het geen zin meer had gas teruggenomen. We zaten in de Ronde van België ook telkens mee in de aanval, pakten we ook bij regelmaat de publiciteit voor 3M. We hebben ons in de koersen waar dat moest gewoon laten zien. Ik was in de rit naar Verviers ook betrokken bij de zware valpartij waarbij de twee motoren in het peloton reden. Ik reed links van de weg, zag de motoren met een gangetje van 70 in het uur in de afdaling langskomen toen het fietspad ophield. De motoren kwamen in het gras terecht en belanden op de posities tien tot vijftien de groep in. Ik kon vanaf de veertigste positie diverse renners ontwijken en viel met een gangetje van dertig over de motor heen waarop ik een spiertje op de schouder blesseerde. Ik heb heel veel geluk gehad, ben de volgende dag nog wel gestart, maar bij een klimmetje trokken die mannen vol door en ben ik na steken in de schouder afgestapt.

Ambitieus
Jaap de Man wil zich de komende periode in het vizier rijden, maar zal daar nog zelden de gelegenheid voor krijgen, want na eerder in het seizoen met Nokere Koerse en de Handzame Classic heeft het management van 3M nu ook besloten om af te zien van de etappekoersen van de Kreiz Breiz en de Ronde van Namen. 'We rijden ook geen Slag om Norg, een mooie wedstrijd. Er blijven nu alleen nog eendagskoersen over zoals de Arnhem-Veenendaal Classic, de Druivenkoers en de slotwedstrijd Putte-Kapelle. Ik ben lid van DRC de Mol, dus hoop ik voor de topcompetitie de Hel van Voerendaal nog te mogen rijden. Voor de rest ben ik aangewezen op de (prof)criteriums. De spoeling om je te laten zien is dus heel dun geworden.' De voormalige renner van PRC Delta, UWTC De Volharding, Rucanor-Line en Croford had gehoopt zich bij Team 3M naar een hoger niveau te rijden. 'Ik heb elk jaar stappen gemaakt. Ik zit nu drie jaar bij 3M en de vooruitzichten van de ploeg tijdens de teamvoorstelling in Ahoy' waren met ProTour ambities groot. Daarom kwam het negatieve bericht voor mij zomaar uit de hemel vallen en is mijn wielertoekomst ineens onzeker geworden. Ik ben gretig, dus hoop ik in een nieuwe omgeving nog altijd op een mooie ploeg. Ik ben 23 jaar, nog jong en ik voel dat er nog heel veel rek in zit. Dus ben ik ervan overtuigd dat ik me met een andere aanpak in een nieuwe ploeg positief kan door ontwikkelen. Maar zwart op wit is het allemaal heel onzeker en daar baal ik van.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant