Fotografie: Anita Tempelman.
Fotografie: Anita Tempelman.

Taalhuis Nissewaard viert eerste verjaardag

Actueel 446 keer gelezen

Spijkenisse – Met het aansnijden van een lekkere taart werd vanmorgen in De Boekenberg gevierd dat een jaar geleden Taalhuis Nissewaard van start ging. Bij het Taalhuis kunnen mensen terecht met vragen over de Nederlandse taal om zo de strijd tegen laaggeletterdheid aan te gaan.

Het Taalhuis blijkt na een jaar een schot in de roos en voorziet in een grote behoefte. Tijdens de inloopspreekuren in de bibliotheek zijn deskundige vrijwilligers aanwezig om te verwijzen naar een passende taalondersteuning. Na een voorzichtige start zijn inmiddels via een basistraining ongeveer 100 vrijwilligers opgeleid die ongeveer 200 mensen, zoals laaggeletterden en inburgeringsplichtigen die die taalondersteuning nodig hebben, begeleiden.

Voorbeeldfunctie
Bij de eerste opzet van het Taalhuis in Nissewaard waren, naast de gemeente Nissewaard, elf andere partners zoals onder andere Leger des Heils, Pameijer en Vluchtelingenwerk betrokken. Inmiddels is er zicht op nog meer instanties die mee gaan doen in het samenwerkingsverband en is Taalhuis Nissewaard zo'n succes dat het door de landelijke Stichting Lezen en Schrijven, die alle benodigde materialen ter beschikking stelt, is aangewezen als voorbeeldfunctie. Met de opzet van het Taalhuis willen de partners bereiken dat er een centrale plek is waar mensen met een taalachterstand geholpen kunnen worden en waar een totaal overzicht is van alle beschikbare dienstverlening.

Inloop spreekuren
De inloopspreekuren in het Taalhuis zijn op maandag en dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur en op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op woensdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur is een speciaal inburgeringsspreekuur. Na de zomer wordt gestart met een maandelijkse inburgeringsmarkt en in september zal naar alle waarschijnlijkheid met een inleidende cursus tot internetgebruik worden gestart. Het Taalhuis hoopt komend jaar nog meer mensen te kunnen helpen en doorverwijzen en hoopt daarom uit te breiden tot 160 vrijwilligers. Ook worden surveillanten gezocht die een taaltrainer kunnen ondersteunen bij het afnemen van toetsen. Wilt u meer weten, kijk dan op taalhuis@deboekenberg.nl. Aanmelden of informatie als taalvrijwilliger kan door te mailen naar Taalhuis coördinator Emmy Rijsdijk: erijsdijk@deboekenberg.nl. Suzan Steegman houdt zich bezig met de werving van surveillanten: ssteegman@deboekenberg.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant