Vincent Reimering verwacht als topjurylid bij het turnen in Rio de Janeiro een fantastische Olympische Spelen. Foto Peter de Jong.
Vincent Reimering verwacht als topjurylid bij het turnen in Rio de Janeiro een fantastische Olympische Spelen. Foto Peter de Jong.

Vincent Reimering is klaar voor Olympische Spelen

Sport 1.261 keer gelezen

Spijkenisse- Het Nederlandse turnteam zal voor het eerst in de turnhistorie deelnemen aan de Olympische Spelen. Dus maken Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Frank Rijken, Michel Bletterman, Bart Deurloo en Casimir Schmidt allen hun "teamdebuut" in Rio. Lord of the Rings, Yuri van Gelder maakt na gemiste jaren eindelijk zijn debuut op de OS in Rio. Vincent Reimering uit Spijkenisse wacht als turnjurylid in Rio de Janeiro na Beijing 2008 en Londen 2012 alweer zijn derde deelname aan het grootste sportevenement ter wereld.

Dan Rolandus

'Ik kijk uit naar Rio, ben er in april nog geweest, het was fantastisch in Zuid-Amerika, maar er zal nog heel wat moeten gebeuren', geeft Vincent Reimering aan dat er nog veel werk aan de winkel is eer de Olympische vlam ontstoken kan worden. 'Het turnstadion was klaar, maar van de toevoerwegen en de metro naar het stadion was nog weinig te zien. Indrukwekkend was het wel dus denk ik dat het wel goed zal komen en dat het mooie Spelen zullen worden.' Het internationale topjurylid neemt vanaf 6 tot en met 17 augustus met nog acht mondiale collega's zitting achter de jurytafel wanneer de topturners ten aanschouwe van de hele wereld het allerbeste uit zichzelf naar boven willen halen. 'Als internationaal jurylid weet je dat de hele wereld meekijkt, camera 's leggen er extra druk op, dan weet je dat je geen fouten kunt veroorloven. De sporter moet de beste zijn, maar als jurylid wil je ook in de top blijven.' De voormalige turner van AVGV uit Spijkenisse belandde bij toeval in het turnjurywereldje. 'Dat was bij een wedstrijd van de Turncompetitie Voorne-Putten en Rozenburg in Hellevoetsluis. Ik moest invallen en vond het eigenlijk best leuk waarop ik m 'n jurybrevet ben gaan halen.' Reimering jureerde zijn eerste NK in 1990 in Nijmegen. 'Ik zat naast een internationaal jurylid en die vond dat ik me nationaal sterk had ontwikkeld, waarop ik de internationale cursus in Duitsland heb doorlopen en later ook nog de Intercontinentale cursus, het hoogst haalbare in de wereld, met succes heb afgewerkt. Ik zat bij de 25 beste turnjuryleden ter wereld.'

Kippenvel
De 46-jarige Spijkenisser, die zijn eerste EK in Bremen 2000 en zijn eerste WK in 2001 in Gent jureerde, reist na een kleine twintig Europese- en Wereldkampioenschappen op 1 augustus af naar Rio de Janeiro voor zijn derde deelname aan een Olympische Spelen. 'Het blijft fantastisch om de sport op het hoogste podium mee te mogen maken. Mijn eerste Olympische Spelen in Beijing 2008 was met de opening met 90.000 toeschouwers zeer indrukwekkend, kreeg er kippenvel van.' De teamleider aan de VMBO-school in Rotterdam-Zuid weet dat hij scherp moet blijven om aan de jurytop te blijven. 'Rio heb ik verdiend door in andere internationale wedstrijden een goed rapport te overleggen. Elk cijfer dat ik geef wordt helemaal geëvalueerd, wordt er gekeken of je niet partijdig bent of iets over het hoofd heeft gezien. Als er een turner zou winnen zoals ik dat wil, klopt er iets niet en lig je er zo uit.' Vincent Reimering komt ook regelmatig in contact met de topturners van Nederland. 'Mannen als een Epke Zonderland, Yuri van Gelder of een Jeffrey Wammes testen regelmatig een oefening uit of zij sturen filmpjes waarop ik wordt gevraagd of er nog fouten inzitten. Ik geef hun adviezen of probeer de fouten uit de oefeningen te halen waar zij hun voordeel weer mee kunnen doen.' Vincent Reimering beleefde zijn finest hour in 2012. 'Dat was op 7 augustus met Epke Zonderland, die met zijn rekoefening goud haalde. Samen met Edwin Cornelisse van de NOS versloegen we deze oefening op de radio. Dat was met alle wereldtoppers bij elkaar een bijzonder moment om dat mee te mogen maken. Een kippenvel moment. Nu Rio, ik kijk er naar uit.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant