Afbeelding

Netwerken, hoe doe je dat?

Column 150 keer gelezen

Alleen al in de Gemeente Nissewaard zijn er zo'n 2.500 bedrijven, waarbij meer dan 20.000 mensen werkzaam zijn. Daarnaast zijn er nog eens een veelvoud ZZP'ers actief. En veel mensen –vooral ook jongeren- overwegen om in de toekomst 'voor zichzelf te beginnen'. Al deze mensen krijgen vroeg of laat te maken met de vraag: "Hoe krijg ik meer contacten, waardoor de kans op het binnenhalen van opdrachten toeneemt?". In de volksmond heet dat: netwerken. In contact komen met de juiste mensen is een vak apart.

Voordat je op pad gaat moet je natuurlijk eerst zorgen dat digitaal alles op orde is. Als ze jouw naam intikken via Google, wat ziet de ander dan? Heb je een leuke en goede website, is je LinkedIn profiel up-to-date en houdt je jouw Facebook- en Twitter-account netjes op orde? Sommige denken dat daar het succes in zit, maar dat is nog maar slechts het begin. Sowieso moet je eerst heel duidelijk weten welke doelgroep jouw product of dienst kan afnemen. De volgende stap is: 'Op welke plekken kun je deze mensen ontmoeten?' Want waar jouw doelgroep komt, daar moet jij zijn. Dat kan variëren van een restaurant tot voetbalvereniging of van een ondernemersclub tot een specifieke conferentie.

Voordat je op stap gaat, zit het succes voor een groot gedeelte in jouw voorbereiding. Wie kun je er aantreffen en wat ga jij zeggen? Wat is jouw doel? Bij binnenkomst zijn velen enigszins gespannen en anderen vertonen bravoure. Met de angst voor afwijzing is het de kunst om authentiek te blijven. Doe gewoon, wees vriendelijk, lach, doseer, stap erop af en maak vrienden. Het geheim is om niet om een gunst te vragen, maar om die ander iets te bieden. Dat kan zijn: het geven van oprechte aandacht, een commerciële tip of een connectie met een andere ondernemer, welke hij/zij nog niet kent. Wees een 'brenger' en geen 'haler'. Netwerken begint met geven. Als je deze principes toepast, dan krijg jij een prachtig netwerk. Succes!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant