Opnieuw draait De Arend weer met slecht twee wieken. Fot: Tine Arkenbout.
Opnieuw draait De Arend weer met slecht twee wieken. Fot: Tine Arkenbout.

Zuidlandse molen opnieuw vleugellam

Actueel 292 keer gelezen

Zuidland – Na het onlangs inhijsen van de gerestaureerde binnenroede van korenmolen De Arend, dacht de vorig jaar opgerichte Stichting Molenbehoud Nissewaard een flinke stap te hebben gemaakt.

De andere zo'n 28 jaar geleden vervangen (buiten)roede, zou volgens planning gelijk worden 'doorgehaald'. 'Na beoordeling bleek echter dat de onderhoudsbeurt niet meer toereikend zou zijn. Het risico voor breuk was te groot, zodat ook de buitenroede vervangen moet worden. Een grote financiële tegenslag', aldus Tine Arkenbout van de stichting. Woensdag 8 juni werd daarom de buitenroede verwijderd, zodat na een maand compleet met vier wieken, De Arend nu weer op slechts twee wieken draait. Om restauratie van ook de tweede roede mogelijk te maken moet maar liefst € 40.000 op tafel komen. Een enorme opgave voor de nog jonge stichting, die het erfgoed wil behouden. 'Toch streven we ernaar ook de buitenroede snel te vervangen zodat deze zo mogelijk na de zomervakantie weer op vier wieken kan draaien.' Stichting Molenbehoud Nissewaard is ook eigenaar en beheerder van korenmolen De Hoop in Abbenbroek, een zogenaamde 'grondzeiler'.

Vijfjarenplan
Bernisse wilde enkele jaren geleden beide molens afstoten. Eind 2013 bleek dat zich geen kopers hadden gemeld. Daarna ontstond het idee om door middel van een stichting de molens te behouden. Bernisse en Nissewaard bekostigden de afgelopen jaren alleen hoogstnoodzakelijk onderhoud. Van Nissewaard kreeg de stichting financiële middelen die de komende drie jaar moeten worden gebruikt voor het al lopende onderhoudsplan. Bestuursleden Henk Fledderus, Geert de Vries, Arie Verweij, Ivonne Werndly en Tine Arkenbout stelden een vijfjarenplan op voor de restauratie. Uitgerekend werd dat voor restauratie van De Arend (o.a. metselwerk en roede) zo'n € 300.000 nodig is. Restaureren van De Hoop in Abbenbroek kost circa € 150.000. Bij het restauratiefonds is een plan ingediend, wat hopelijk resulteert in betaling van de helft van de kosten. De rest moet zelf bijeen worden gebracht. Bedrijven, ondernemers en fondsen zullen de komende tijd worden benaderd. Na de eind maart gestarte actie Windvanger hebben zich al 130 'windvangers' (donateurs) aangemeld.

Vrijwilligers
De stichting hoopt zoveel mogelijk inwoners van Nissewaard enthousiast te maken voor het molenbehoud. In de molen in Zuidland is een winkel waar vrijwilligers meel en andere bakproducten verkopen; ook de gediplomeerde molenaars zijn vrijwilligers. Klein onderhoud wordt eveneens door vrijwilligers gedaan. De winkel van De Arend is zaterdags geopend van 9.00 tot 16.00 uur. Het is de bedoeling beide molens zo vaak mogelijk te laten draaien. De Stichting kan naast geld ook nog altijd vrijwilligers gebruiken. Meer inlichtingen of aanmelden als windvanger of vrijwilliger kan via www.molensnissewaard.nl of door te bellen met 06-20311704.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant