Chanella Stougje, vorig jaar voor haar NK debuut bij de elite-vrouwen in Emmen, gaat dit jaar op Goeree Overflakkee voor een plek bij de eerste tien.
Chanella Stougje, vorig jaar voor haar NK debuut bij de elite-vrouwen in Emmen, gaat dit jaar op Goeree Overflakkee voor een plek bij de eerste tien.

Chanella Stougje gaat op NK voor top 10

Sport 402 keer gelezen

Zuidland- Chanella Stougje telt de dagen af voor het Kampioenschap van Nederland op de weg voor elite-vrouwen. 'Ik ga op Goeree Overflakkee voor een plaats bij de eerste tien', laat de Zuidlandse, die in de WorldTour (1) wedstrijd Philadelphia International Cycling Classic de zeventiende noteerde, weten dat dit in het nationale onderonsje mogelijk moet zijn.

Dan Rolandus

'Ik had m 'n zinnen gezet op de WorldTour wedstrijd en dat is redelijk gelukt', geeft Chanella Stougje aan dat het als beste jongere in deze internationale koers zo vlak voor het NK op vrijdag 24 juni op Goeree Overflakkee wel goed zit met haar vorm. 'Het was een rondje van 20 kilometer met daarin drie klimmetjes en de finish bergop. De klim naar de finish kan je in Europa vergelijken met de Muur van Hoei. Ik zat er tekens bij. De op en af koers ging me overigens beter af dan ik van mezelf had verwacht. Nadat ik geprobeerd had Sophie de Boer voor de laatste klim goed af te zetten, werd het een slagveld. Alles lag uit elkaar. Ik zwom met nog twee meiden tussen de kopgroep van veertien en het uiteengevallen peloton in. Dat ik uitkwam op plaats zeventien had ik niet verwacht.' De 19-jarige renster van Parkhotel Valkenburg ervoer dat zij meer kan dan alleen sprinten.'

Parkoerskennis
Chanella Stougje, die wordt begeleid door Edward Farenhout en Marieke van Wanrooij, kwam met haar bereisde equipe van Parkhotel Valkenburg ook nog uit in twee etappekoersen in China. Zo werd de voormalige jeugdrenster van PRC Delta en RWC Ahoy' elfde en vijftiende in de WorldTour (2) wedstrijd Tour of Chongming Island en vierde en zevende in de Tour of Zhoushan Island (UCI 2.2). 'Ik had toch wel op iets meer gehoopt', gaat Stougje, die afgelopen zondag in België een zevende plaats behaalde in de Flanders Diamond Tour (UCI 1.1) over 131 kilometer voor elite-vrouwen, verder. 'Het seizoen verloopt nog niet echt zoals ik wil. Ik rij wel constant, maar mis nog een uitschieter. Ik ben er in elk geval wel achter dat ik in de "op en af" koersen goed kan meekomen en niet afhankelijk ben van de sprint. Ik ga me nu focussen op het NK. Hoewel ik Goeree als één van de trainingsgebieden goed ken, heb ik het parkoers toch weer verkend. Als de wind opsteekt voorspel ik een mooie waaierkoers, die al vanaf het begin op de "kant" zal gaan. Zonder wind zal het een saaie koers gaan worden. Als ik in de top-10 kan eindigen zou dat super zijn, maar ik ga er ook voor. Na het NK neem ik een week rust, ga me dan voorbereiden op de Bene Ladies Tour.' Chanella Stougje zegt zich thuis te voelen bij Park Hotel Valkenburg. 'We gaan veel op reis, zoals naar China en Amerika. Ik twijfelde nog om naar China te gaan, maar Chantal (Blaak, DR) adviseerde me om deze kans te grijpen. Ik heb er ook geen spijt van, je ziet wat van de wereld en neem daarnaast ook weer een stukje ervaring mee dat ze mij niet meer afpakken. Voorlopig zit ik goed en is Parkhotel een goede leerschool', aldus Chanella Stougje. De Zuidlandse Chantal Blaak uit de succesformatie van Boels-Dolmans zal als één van de favorieten aan de start verschijnen. Henriette Woering uit Spijkenisse zal eveneens een rol van betekenis willen spelen.

Regiorenners op NK
De Spijkenissers Jaap de Man bij de profs en Jordi Talen bij de beloften, zullen respectievelijk volgende week zaterdag en vrijdag aan de start komen. De Zuidlanders Daan Hoole, Daan van Sintmaartensdijk en Mario Poldervaart komen aanstaande zaterdag in actie bij de junioren. De Abbenbroeksen Mariska Kruidenier en Ilse Nasveld en Delore Stougje zullen aanstaande zaterdag bij de junior-vrouwen worden weg geschoten. Lennart Reijtenbagh uit Zuidland is van de partij bij de nieuwelingen en Desiree Ketting uit Spijkenisse zal bij de nieuweling-meisjes in actie komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant