Paul Grootscholten ontving o.a. Ellen Verkoelen bij het aardwarmteproject. Foto: Liesbeth Speelman.
Paul Grootscholten ontving o.a. Ellen Verkoelen bij het aardwarmteproject. Foto: Liesbeth Speelman.

CDA-statenlid Ellen Verkoelen: alternatieve energie is een ‘must’

Politiek 212 keer gelezen

Regio – Windmolens, Aardwarmte, Bereikbaarheid, Sociale huurwoningen: CDA-vertegenwoordigers brachten deze en andere problemen en uitdagingen voor Voorne-Putten onder de aandacht van CDA Statenlid Ellen Verkoelen tijdens haar werkbezoek aan Voorne-Putten op 10 juni

De ook uitgenodigde CDA Tweede Kamerlid Martijn van Helvert en Statenlid Paul Rijken bleken jammer genoeg op het laatste nippertje verhinderd. Dat wordt goedgemaakt door het intensieve contact dat wij al hebben en blijven houden, verzekerde Briels CDA-raadslid Bas van der Linden.

Windmolens
Er werd gestart in Hellevoetsluis waar wethouder Hans van Lith de problematiek van de windmolens op de eilanden naar voren bracht. Er is iets meer rek gekomen in de termijn waarop de locaties van de windmolens moeten zijn bepaald. Dat biedt extra kansen om nog zorgvuldiger afwegingen te maken. Ellen Verkoelen gaf aan dat in principe de provincie de plekken aanwijst waar de windmolens komen. Als de gemeenten het niet eens zijn met deze plekken, dan zou volgens haar de provincie een extra inspanning moeten doen om er alsnog samen met de gemeenten uit te komen. De Provincie moet hoe dan ook voldoen aan de opdracht van de Minister om een capaciteit van 735 MW windenergie te bereiken in Zuid-Holland. Dat kan met ca. 200 windmolens met moderne technologie. Vol overtuiging stelde Ellen Verkoelen écht niets meer te doen zonder de inwoners erbij te betrekken. Ze beaamde dat er bij Zwartewaal, Geervliet en Heenvliet een absoluut onwenselijke situatie is ontstaan. CDA-raadslid Jelle Rijkeboer zei niet te begrijpen waarom de havens en de Maasvlakte niet worden volgegooid met windmolens. Ellen Verkoelen: "Ik zou het een fantastische oplossing vinden, maar weet je wel hoe duur de grond daar is?" Gelukkig staat de tijd niet stil. Er wordt gewerkt aan alternatieven. Zo bestaat er al een windenergie-installatie in een vierkant blok ter grootte van een huis. Ook Shell is intensief bezig met het ontwikkelen van alternatieven.

Bereikbaarheid Voorne-Putten
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) vindt dat vanuit alle hoeken van de MRDH de toplocaties binnen 45 minuten bereikbaar moeten zijn. Dat is in Voorne-Putten nu zeker niet het geval brachten de CDA-raadsleden naar voren. Zij pleiten onder andere voor een rechtstreekse busverbinding naar Schiedam, voor het behoud van de intercity status van Schiedam en een verbreding van de N57 tot A57. Die verbreding moet gereed zijn op het moment dat de Blankenburgtunnel in gebruik genomen wordt.

Ook het schrijnend gebrek aan sociale huurwoningen, de storingen aan de Botlekbrug, en negatieve effecten van de energiewet werden aan de orde gesteld. Tot slot werd een bezoek gebracht aan het aardwarmteproject in Vierpolders, waar Paul Grootscholten de groep namens de 8 deelnemende tuinders ontving en uitleg gaf over het project. Wat betreft Ellen Verkoelen is aardwarmte een "must". De tijd is namelijk niet ver weg dat we helemaal geen gebruik meer mogen of kunnen maken van aardgas. Paul Grootscholten schetste een scenario dat overblijvende energie van de aardwarmte misschien kan worden doorgegeven aan andere gebruikers.

De CDA'ers waren na afloop tevreden: de zaken die op Voorne-Putten spelen zijn duidelijk gemaakt bij de CDA staten- en 2e Kamerleden en zullen verder bij de provincie en in de 2e Kamer onder de aandacht worden gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant