Iedere dag andere smaken bij Freddy's IJssalon. Foto: René Bakker.
Iedere dag andere smaken bij Freddy's IJssalon. Foto: René Bakker.
ondernemer van de week

Freddy's IJssalon

Actueel 808 keer gelezen

Spijkenisse - Volgend jaar bestaat de ambachtelijke ijssalon in de Spijkenisser Nieuwstraat tien jaar. Eigenaar Fred Kegel maakt daar vers gedraaid ijs in verschillende smaken. Smaken die u niet overal tegenkomt. Wat dacht u van een dropijsje, stroopwafel- of speculaasijs. Voor de jongsten onder ons is er Frozenijs, de iets oudere jeugd kan genieten van een Fredbull, tijdens de Grand Prix van Monaco omgedoopt tot Maxbull.

Het idee voor de ijssalon ontstond in 2007 na het lezen van een krantenartikel over iemand die een ambachtelijke ijssalon was begonnen. 'Dat wilde ik ook', zegt Fred. Hij begon zich in het onderwerp te verdiepen, volgde seminars en bezocht ijssalons door heel Nederland. Op het moment dat het pand op de Nieuwstraat beschikbaar kwam wist hij het zeker. Daar zou hij zijn ijssalon openen. 'De vonk sloeg over'. Het ondernemingsplan werd geschreven en zijn droom werd waarheid.

Passie
Fred's passie zit in de productkennis, weten wat er in het ijs zit. 'Op die manier toon je de mensen dat je verstand van zaken hebt'. Helemaal vreemd is zijn passie niet want een oom is chocolaterier en een neef heeft een restaurant met een Michelin ster. Bij Freddy's IJssalon zijn er vijf basisregels: kwaliteit, hygiëne, klantvriendelijkheid, service en presentatie. Met een betrokken team is dat geen probleem en het aantal vaste klanten groeit. 'Zelfs als het minder weer is, komen ze in grote getale een ijsje halen.'

Groot assortiment smaken
In de ijsvitrine staan iedere dag 24 schone bakken met evenzoveel smaken. Door regelmatig te wisselen komen alle 140 smaken uit zijn receptenboek aan bod. 'Ik heb een aantal vaste smaken in het assortiment, die aangevuld worden zodra ze op zijn. Andere smaken wisselen iedere dag en als het erg druk is, zelfs de dag zelf al'. Ieder jaar vindt u weer nieuwe smaken in het assortiment. Zo is er koekido, lemon cheesecake, maar ook bob-ijs. Dat laatste bestaat uit bastogne koek, oreo en bokkenpootjes. 'Soms komt een idee gewoon aanwaaien', legt Fred uit. 'Daarnaast zoek ik op internet naar verrassende combinaties, lees ik vakbladen en ga ik naar beurzen. Allemaal om zoveel mogelijk kennis tot me te nemen en inspiratie op te doen. 'Ook mensen die een koemelk- of glutenallergie hebben en diabetici kunnen bij Freddy's IJssalon zonder problemen van een ijsje genieten.

IJskar
Bij evenementen zoals het SpijkenisseFestival en het Vliegerfestival ziet u Fred regelmatig staan met een echte Italiaanse ijskar. Een vleugje nostalgie, want wie herinnert zich niet de ijscoman die met zijn ijskar door de straat fietste. Ook heeft Fred een poffertjeskachel. erug maar grootmoeders tijd met een potkacheltje waarop poffertjes gebakken kunnen worden. 'Binnenkort mag ik in Wassenaar poffertjes bakken op de school waar ook de prinsesjes les krijgen', vertelt Fred trots.

Gouden IJscreatie
Vorig jaar werd Fred vierde bij de Gouden IJscreatie. Volgend jaar wil hij weer meedoen aan deze wedstrijd. 'Ieder jaar is er een bepaald smaakthema. Die van dit jaar stond me niet aan, maar met hazelnoot kan ik wel iets.' Het idee heeft Fred al, maar dat houden we nog even geheim tot volgend jaar.

Freddy's IJssalon is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant