Abe Celi, de latere winnaar van de ZHETour, met in zijn wiel Arno Kleinjan, Nick Stopler en op de achtergrond Nick van der Meer razen over de Marrewijklaan. Foto's:  Peter de Jong.
Abe Celi, de latere winnaar van de ZHETour, met in zijn wiel Arno Kleinjan, Nick Stopler en op de achtergrond Nick van der Meer razen over de Marrewijklaan. Foto's: Peter de Jong.

Abe Celi verrassende winnaar in ZHE Tour

Sport 443 keer gelezen

Abe Celi verrassende winnaar in Zuid-Hollandse Eilanden Tour

Spijkenisse- Abe Celi keek op vijftig meter voor de finish achterom en zag tot zijn grote verbazing niemand in zijn spoor zodat hij nog voor de streep met een kreet van 'juichen' zijn handen ver de hemel in reikte en vervolgens de kreet van de overwinnaar van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour voor elite/beloften nog eens extra kracht bijzette.

Dan Rolandus

'Ik heb dit seizoen nog niets gepresteerd en dan in een klassieker solo mijn allereerste overwinning pakken is wel heel gaaf',  sprak de pas 19-jarige belofterenner uit het Brabantse Oosterhout zijn geluk uit. 'De groep van twintig werd in de finale door een tempoversnelling (op de Oudelandsedijk in Abbenbroek, DR) uitgedund tot acht renners, waarop ik reageerde op een demarrage van een renner van Kanjer voor Kanjers (Ivo Stronks, DR) en Jelmer Asjes in mijn wiel mee kreeg. Ik ben vervolgens in de laatste kilometer van hem weggereden. Deze overwinning zie ik als een mooie uitschieter, zeker op de manier waarop ik na mijn ziekte ben teruggekomen. Dit is een morele opsteker met het oog op de volgende klassiekers',  aldus analyseerde HAVO student Abe Celi uit de equipe van TWC Het Snelle Wiel zijn zegevierende race.

Val
De achtste editie van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour over 165 kilometer met start en finish in Spijkenisse boeide van start tot finish. Het peloton werd na 50 kilometer koers in vier waaiers uiteen gereten. Bij het binnenrollen van Oude Tonge kwam Jason van Dalen (Westland Wil Vooruit), de leider in het clubcompetitieklassement, met een klap op een paal zwaar ten val en moest hij evenals later ook Gert Mulderij (WRV de Peddelaars) met de ambulance naar het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland worden afgevoerd. 'Er was niets aan de hand, ik reed Jason in mijn rug naar voren, maar toen ik achterom keek zag ik hem onderuit gaan', verklaarde Nick van der Meer, die na zijn in de Veenkoloniën opgelopen handblessure net zelf weer in koers zat, ontdaan over het ongeval. 'Jason zat klem tussen de stoeprand en de weg, waarop hij met twee wielen van de grond op de stoep sprong en met een vaartje van 40/50 kilometer per uur op de paal klapte. De schrik zat er goed in, maar bij nader onderzoek heeft hij gelukkig geen breuken opgelopen en is hij er met kneuzingen en striemen in de nek goed vanaf gekomen. Jason heeft wel een tik gekregen, maar ik hoop dat het verder zal meevallen',  verklaarde de bezorgde vader Brady van Dalen later. De voorste groep telde zo 'n vijfendertig renners, die eenmaal over de Haringvlietdam was geslonken tot twintig leiders met daarin onder anderen Jasper Bugter, Mike Terpstra, Jelmer Asjes (allen Amstel/Olympia/DTS), Nick van der Meer, Bob Wubben (beiden van Westland Wil Vooruit), Spijkenisser Jordi Talen (JoinS-De Rijke), nationaal kampioen Mark Schreurs (Kanjers voor Kanjers), Nick Stöpler (De Volharding) en Roy Eefting (De Jonge Renner).

Boeiend
Met nog ruim 50 kilometer voor de wielen werd de kopgroep in de toch al boeiende wielerklassieker over de eilanden Voorne-Putten, Albrandswaard, IJsselmonde, de Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee door toedoen van Ivo Stronks (Kanjers voor Kanjers), Jelmer Asjes (Amstel/Olympia/DTS) en Abe Celi (Het Snelle Wiel) aan flarden getrokken. Nick van der Meer (Westland Wil Vooruit), Mike Terpstra (Amstel/Olympia/DTS), Nick Stöpler (De Volharding), Arno Kleinjan en Bart Vendrig (beiden Jan van Arckel) konden het spoor van de drie vluchters met een maximale uitloop van net over de minuut nog volgen. Het tempo bleek voor Bart Vendrig te hoog. De Jonger Renner schitterde van afwezigheid in de kopgroep, dus probeerde de Brabantse wielerformatie met vijf man aan de kop van het peloton de opgelopen schade te herstellen. 'We probeerden te redden wat er te redden viel, maar bleken niet goed genoeg',  baalde Roy Eefting, die in augustus in de baanachtervolgingsploeg zal uitkomen op de Olympische Spelen in Rio. De zeven leiders begonnen zich in de straten van Spijkenisse te roeren. Ivo Stronks uit Aalten sloeg een gaatje, waarop de verrassend sterk rijdende Abe Celi met in zijn wiel Jelmer Asjes attent reageerde. Celi trok vervolgens onder het doek van de laatste kilometer ten aanval en bleek tot aan de streep in de Spijkenisser Marrewijklaan niet meer te achterhalen. 'Deze overwinning is zeer welkom, want ik heb niet eerder bij de elites op het podium gestaan',  aldus de gelukkige winnaar. Jelmer Asjes bleek niet ontevreden met plaats twee. 'We wilden met de ploeg gaan voor het ploegenklassement, zaten ook constant van voren, maar De Jonge Renner wilde niet meewerken. Toen de groep uiteenviel en wij met zeven man vooruit kwamen zijn we vol gas blijven geven. Zouden we dat niet hebben gedaan, dan sta je ook met lege handen. Celi sprong op zeshonderd meter van de finish uit mijn wiel, maar ik had geen power genoeg om hem te achterhalen.' Nick van der Meer was zeer content met zijn derde plaats. 'Het voelt een beetje dubbel, want ik was de sterkste van de kopgroep, maar vooraf had ik in de derde wedstrijd na mijn blessure niet verwacht dat ik tot in de finale zou mee draaien voor het podium. Ik heb er alles aan gedaan om weer terug op niveau te komen. Kennelijk heeft de rust effect gehad op mijn prestatie',  besloot de Honselersdijker van Westland Wil Vooruit. Jason van Dalen blijft met een zwart randje lijstaanvoerder in de clubcompetitie. Westland Wil Vooruit is koploper in het ploegenklassement.

Uitslag 8e Zuid-Hollandse Eilanden Tour voor elite/beloften: 1. Abe Celi (Oosterhout), 2. Jelmer Asjes (Wormerveer), 3. Nick van der Meer (Honselersdijk), 4. Arno Kleinjan (Gouda), 5. Ivo Stronks (Aalten), 6. Mike Terpstra (Krommenie), 7. Nick Stöpler (Woerden), 8. Robert de Jong (Zeewolde), 9. Jordy Buskermolen (Kudelstaart), 10. Roy Eefting (Apeldoorn), 15. Dennis van Leeuwen (Poeldijk), 17. Bob Wubben (De Lier).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant