Foto: Peter de Jong.
Foto: Peter de Jong.

LOB tegen alternatieve plekken windmolens

Politiek 174 keer gelezen

De provincie Zuid Holland heeft op 11 mei bekend gemaakt dat de definitieve onderzoeksopzet is vastgesteld voor de procedures voor de Milieu Effect Rapportages voor windmolen locaties. Het gaat hier om locaties die moeten dienen als alternatief voor de locatie aan weerszijden van de Hartelbrug.

Enkele van die locaties bevinden zich in de gemeente Nissewaard: Halfweg, Beerenplaat en de polders tussen Zuidland en Oudenhoorn; naar aanleiding van zienswijzen is het zoekgebied groter geworden. En in de gemeente Hellevoetsluis is ondermeer het nieuwe bedrijventerrein Kickersbloem 3 aangewezen als een nieuwe locatie.

'De bewoners van de kernen Heenvliet en Geervliet weten al geruime tijd wat het is om onder windmolens te wonen', stelt Sip van de Weg (LOB). 'De bewoners van de kern Simonshaven zullen binnenkort kennismaken met enkele grote windmolens langs het Spui, weliswaar aan de kant van Hoekse Waard, maar toch. Daarbij kan niet worden uitgesloten dat bewoners van de kernen Zuidland en Hekelingen ook zicht krijgen op die 'Spui' molens. De bewoners van de kern Oudenhoorn kunnen te maken krijgen met windmolens op het bedrijventerrein Kickersbloem 3.'

De bewoners van de stad Spijkenisse en de kernen van de gemeente Nissewaard weten als geen ander wat het is, om te wonen en te werken in een geïndustrialiseerde omgeving. 'Zij hebben leren omgaan met die omgeving en hebben steeds geaccepteerd dat er altijd sprake is van een zekere overlast. Maar als we niet oppassen dan worden de grenzen van onze gemeente straks gemarkeerd door rijen windmolens!'

Op veel manieren en door veel verschillende partijen wordt hard gewerkt aan een verbetering van het gebied. Denk aan Delta natuur met de Beninger Slikken, de postcodeloterij die een miljoeneninvestering doet in het gebied rondom het Haringvliet. Denk aan de recreatieve ondernemers die veel inzet doen om van Voorne Putten een aantrekkelijk gebied te maken. Denk aan alle visies die door gemeenten zijn opgesteld waarin het behoud van het open karakter consequent wordt benoemd als belangrijke voorwaarde. LOB herhaalt haar eerder ingenomen standpunt dat de door de gemeente Nissewaard beoogde locatie bij de Hartelbrug zeer geschikt is. LOB is daarom van mening dat de aangekondigde onderzoeken en mogelijke plaatsing van windmolens op alternatieve locaties niet nodig is zijn.

Woensdagavond is er een vergadering van de gemeenteraad van Nissewaard. LOB zal gebruik maken van de rondvraag en aan wethouder Mourik de vraag voorleggen wanneer het overleg met het Waterschap Hollandse Delta is afgerond en een start kan worden gemaakt met de procedures voor realisatie van vier windmolens op de die locatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant