De zes gedecoreerden op het gemeentehuis in Spijkenisse. Foto's: René Bakker.
De zes gedecoreerden op het gemeentehuis in Spijkenisse. Foto's: René Bakker.

Zes nieuwe leden in de Orde van Oranje-Nassau

Actueel 579 keer gelezen

Spijkenisse - Vanmorgen heeft burgemeester Salet bij zes inwoners van Nissewaard de versierselen opgespeld die horen bij een koninklijke onderscheiding. Alle zes de personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Onderstaand de namen van de gedecoreerden en de reden waarom zij een koninklijke onderscheiding hebben gekregen.

Derkje Barnhoorn-de Mooij

Mevrouw Barnhoorn is van 1976 tot 1987 penningmeester geweest van de disco-activiteiten van de jeugdsoos Stichting Soos Sland. Verder regelde zij de uitstapjes, zoals bowlen en eten. Vanaf 1967 heeft zij samen met haar echtgenoot 30 jaar meegeholpen bij de inzameling en verzending van hulpgoederen ten behoeve van Kinderhuis "Koesikwarano" in Suriname. Sinds 1974 is mevrouw Barnhoorn betrokken bij de Vrouwenbond Passage Zuidland, voorheen plattelandsvrouwenbond CPB en inmiddels samengegaan met de NCVB. Eerst als voorzitter, daarna als penningmeester. Van 1990 tot 2010 was mevrouw Barnhoorn bezig voor Stichting Jeugdzorg, die is ontstaan na de watersnoodramp. De jeugdsoos Soos Sland en ook de hulp aan het kindertehuis in Suriname zijn hieruit ontstaan.

Van 1989 tot 2014 zat mevrouw Barnhoorn in het bestuur van CDA Bernisse. Eerst als bestuurslid en later als penningmeester. Zij regelde alle financiële zaken. Bij ziekte of jubilea zorgde zij ook altijd voor een bloemetje namens het CDA. Mevrouw Barnhoorn was van 1993 tot 2014 lid van het Evangelisatiekoor Zuidland. Zij bezocht trouw de repetitieavonden en ontbrak nooit bij medewerking aan kerkdiensten en optredens in verzorgings- en verpleegtehuizen. Tot slot is zij vier jaar diaken in de Gereformeerde Kerk te Zuidland geweest.

Neeltje Johanna van Galen-Vijfhuizen

Mevrouw van Galen is van 1982 tot 1991 vrijwilligster geweest in de terminale thuiszorg. Naast haar werk als zieken- en ouderenverzorgster stond zij ook altijd klaar om 'mee te wandelen aan het laatste stukje' zoals mevrouw dit noemde. Ook na het overlijden van de zieke gaf zij indien de familie dit wenste nazorg.

Sinds 2003 is zij coördinatrice bij het Leger des Heils. Zij houdt de winkel op peil waar men voor een zeer betaalbare prijs kleding of meubelen kan kopen. Ze biedt een luisterend oor en verwijst mensen zonodig door naar afdelingen binnen het Leger des Heils, de gemeente of andere hulpinstanties. Zij is ook medewerkster van het zogenaamde Open Huis en de raad en daadbalie waar mensen binnen komen lopen voor een kopje soep, koffie of een maaltijd. Zij bezoekt zieke, eenzame of in sociale nood verkerende mensen thuis, in het ziekenhuis of in het verzorgingstehuis. Tot haar taken behoort ook de functie secretaresse personeelszaken.

Sinds 1991 is mevrouw van Galen de oprichtster en penningmeester van Stichting Vakantiereizen op maat. De Stichting heeft als doel mensen met een handicap een fijne goed betaalbare en verzorgde vakantie te bieden. Al meer dan 23 jaar zet zij zich geheel belangeloos in als penningmeester en medisch adviseuse. De stichting maakt gemiddeld 5 reizen van 15 dagen per jaar.

Sinds 2012 is zij ook mantelzorgster voor haar moeder van 91 jaar die op deze manier zelfstandig kan blijven wonen. Dit doet zij samen met haar zus. Eenmaal per jaar gaan zij met elkaar ook 14 dagen op vakantie in een aangepaste kamer of bungalow.

Willem Klaas Bastiaan Kraak

De heer Kraak is sinds 2003 voorzitter van de bewoners- en activiteitencommissie van de Serreburgh aan de Eikenlaan te Spijkenisse. Zo regelt hij de inkoop van koffie, thee, hapjes en drankjes die aan de bar te verkrijgen zijn. Hij organiseert de wekelijkse klaverjas- en dartwedstrijden, bingoavonden, optredens van muziekgroepjes en (lokale) zangkoren, de jaarlijkse bustocht, maaltijden, een paasbrunch en een kerstdiner. Hij wordt geholpen door een groepje enthousiaste vrijwilligers.

Pieter Johannes Jacob Lesuis

De heer Lesuis is van 1970 tot 2015 penningmeester geweest van stichting kunst en ontmoetingscentrum Geervliet-Gee '71, een galerie in Geervliet. Jaarlijks vinden er ongeveer vijf exposities plaats. Gedurende die tijd is het doel van de galerie onveranderd gebleven: het bieden van expositieruimte aan professionele kunstenaars. Eén van de activiteiten van de Stichting was het draaiend houden van de galerie. Daarnaast zijn er de afgelopen vijfentwintig jaar bij de opening van de septemberexpositie ook lezingen verzorgd en muziekuitvoeringen gehouden. Eerst in de galerie en de laatste tien jaar in de kerk van Geervliet.

De heer Lesuis deed alle jaren de administratie, verzorgde de jaarstukken en deponeerde de jaarrekening. Door de trouwe inzet van de heer Lesuis die daar gemiddeld een halve dag per week mee actief was heeft de galerie prachtige jaren gehad met mooie exposities.

Na 45 jaar heeft de heer Lesuis besloten om te stoppen met zijn vrijwilligerswerk voor de galerie.

Helaas is er geen mogelijkheid gevonden om de galerie te laten voortbestaan. Dit geeft ook aan dat de galerie nauw verbonden is met de heer Lesuis.

Dirk Smits

De heer Smits is sinds 1969 trainer, begeleider, scheidsrechter en hersteltrainer voor de Puttense Football Club (P.F.C.). De heer Smits heeft een lange tijd zeer verdienstelijk gespeeld in het 1e elftal.

Naast zijn actieve voetballoopbaan was hij ook scheidsrechter bij de jeugd en later bij de senioren.

Ook werd hij bij diverse clubs in de regio trainer en ook bij P.F.C. werd hij jeugdtrainer. Als hersteltrainer gaf hij overdag training aan senioren die door continudiensten niet in de avond konden trainen.

Toen het senioren dameselftal zonder trainer kwam te zitten heeft hij dit de laatste 2 jaar opgepakt.

Sinds 2005 is de heer Smits vrijwilliger bij Stichting De Nieuwe Brug, die zich bezig houdt met vorming en ontspanning van verstandelijk gehandicapten in Spijkenisse en omgeving. Hij is al vele jaren jurylid bij het certificaatdansen voor verstandelijk gehandicapten. Ook is hij betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse feestavond in de kerstperiode. Tot slot levert hij extra handjes bij de inrichting van de jaarlijkse rommelmarkt van de Stichting.

Sinds 1990 is hij vrijwilliger bij de organisatie van de jaarlijkse rommelmarkt ten bate van het onderhoud van de N.H. kerk te Geervliet. Behalve bij het van tevoren inzamelen van de spullen helpt hij ook bij het inrichten en weer afbreken van de rommelmarkt.

De heer Smits is een grote hulp voor vrienden en bekenden. Hij is mantelzorger voor zijn moeder, hij verricht allerlei hand- en spandiensten voor zijn kinderen en kleinkinderen, maar ook voor bejaarde buren, vrienden en zieken zet hij zich graag in.

Dirk Johannes van Weelden

De heer Van Weelden is sinds 2009 chauffeur op de rolstoelbus bij het Nederlandse Rode Kruis, district Voorne-Putten-Rozenburg. Het betreft hoofdzakelijk het vervoeren van bewoners/patiënten uit verzorgingshuizen in de regio en ook in geheel Nederland. Hij bezit het viersterren EHBO-diploma wat een grote pre is voor dit werk. Zodoende is hij ook inzetbaar bij grote evenementen in de regio of elders.

Sinds 2006 is de heer Van Weelden technisch coördinator bij Stichting Welzijn Ouderen (SWO). SWO is actief op het gebied van ouderenadvies, mantelzorgondersteuning, dienstverlening en activiteiten voor kwetsbare senioren in Nissewaard. Al 9 jaar is hij naast coördinator ook chauffeur voor de senioren voor de dagbesteding. Hij is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzorging van de bussen.

Hij leidt chauffeurs op en zorgt dat de wagens iedere week geïnspecteerd worden en schoongemaakt en rij-klaar zijn.

Van 1989 tot 2008 heeft de heer van Weelden diverse werkzaamheden voor de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding (NNVO) verricht. De NNVO is opgericht door de diverse havenbedrijven binnen Nederland om scheepvaartverkeersleiders op te leiden. Hij heeft les gegeven bij de NNVO. Theorieles, vooral reglementering en vele malen als instructeur op de verkeersdienstsimulator geacteerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant