Ook deze avond was Pegida aanwezig om te demonstreren. Foto's: René Bakker.
Ook deze avond was Pegida aanwezig om te demonstreren. Foto's: René Bakker.

Meerderheid gemeenteraad stemt in met vluchtelingenopvang

Politiek 101 keer gelezen

Spijkenisse - Terwijl buiten een man of 150 demonstreert tegen de vestiging van een vluchtelingenopvang, neemt binnen in het gemeentehuis de gemeenteraad van Nissewaard het besluit om akkoord te gaan met een aanvullende vluchtelingen opvang op de Boyleweg. Alleen Forza! en Nissewaard Lokaal stemden tegen.

Het is als gemeente je morele plicht om mensen die vluchten voor geweld en oorlog een goed onderkomen te bieden, zo is het standpunt van de meeste fracties. Ook de politiek in Nissewaard ziet het liefste opvang in de regio, maar de kampen zitten overvol. Mensen die al in Europa zijn kun je niet terugsturen, die moet je opvangen. Snel integreren in de samenleving is een vereiste, daarom wordt er gekeken naar aanvullende dagbesteding zodat de AVO en zijn bewoners ook een meerwaarde vormen in de samenleving. Ook snel de Nederlandse taal leren, want ook daarmee heb je een toekomst.

Nissewaard Lokaal is van mening dat echte oorlogsvluchtelingen opgevangen moeten worden, maar zo lang de partij niet ziet dat er aan de buitengrenzen van Europa goed gescreend wordt en de procedure in Nederland als snel zes maanden duurt, wil Nissewaard Lokaal geen opvang in Spijkenisse hebben. 'Je weet niet wat je binnen haalt. Een deel van de daders van de aanslagen in Parijs bestond uit mensen die met de vluchtelingenstroom mee zijn gegaan naar Europa.' Forza!  wil dat eerst de losse eindjes opgelost worden. De hele kwestie met de onderhuurders die noch bij de eigenaar van het pand, noch bij de gemeente bekend waren zit Forza! niet lekker. Tel daarbij op dat ook het COA niets gezegd heeft. Mia Sliwinski vraagt zich af of het wel een betrouwbare samenwerkingspartner wordt.' En ook het bezwaar van Nijman Zeetank speelt een rol. Voor de politiek is het wel duidelijk. Als er een AVO komt op Halfweg, dan mogen de bedrijven daar geen hinder van ondervinden.

Na een debat van ruim drie uur, met de nodige interrupties, valt de beslissing. Van de raadsleden stemmen er 30 in met de vestiging van de AVO; drie zijn en blijven er tegen. Nu kunnen de afspraken met het COA vastgelegd gaan worden in een convenant en de eigenaar van het pand kan zijn vergunningen aanvragen. Bewoners die tegen zijn, hebben dan nog een kans om bezwaar te maken.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant