Afbeelding

Veel bekeuringen tijdens wegwerkzaamheden

Politie 99 keer gelezen

Pernis - Bij snelheidscontroles op de A15 in het weekend van 18 tot en met 21 maart zijn veel automobilisten op de bon geslingerd.

Agenten controleerden met de lasergun op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en -nacht bij Pernis op locaties waar wél en waar op dat moment geen wegwerkzaamheden waren. Tientallen weggebruikers werden bekeurd: 14 van hen reden meer dan 50 kilometer te hard en konden hun rijbewijzen inleveren. Recordhouder van dit weekend was een weggebruiker die 75 km/uur te hard reed op de controlelocatie bij de A15 waar geen werkzaamheden plaatsvonden. Een andere automobilist maakte het nog bonter door  67 kilometer te hard te rijden, maar dan op een locatie op de A15 waar wel aan de weg werd gewerkt.

Te hard rijden kan het verschil zijn tussen leven en dood. De kans op overlijden voor automobilisten bij een aanrijding met 80 km/uur, is bijvoorbeeld al 20x groter dan bij een snelheid van 30 km/u. Relatief kleine overtredingen krijgen een boete. Overtredingen van de snelheid van meer dan 30 km/uur (en op de snelweg met 40 km/uur) vallen onder het strafrecht. Dit wordt vastgelegd bij de Justitiële Informatiedienst  en zulke overtredingen leveren forse boetes of een dagvaardingen op.

Bij overschrijding van de snelheid met 50 kilometer of meer vordert de politie bij een staandehouding het rijbewijs in. Ook kan de bestuurder een onderzoek naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Dit gebeurt bij het CBR. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren. Deze maatregel komt naast de straf van de rechter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant