Afbeelding

Con Brio speelt muziek met passie

Column 640 keer gelezen

Afgelopen zaterdag verzorgde Con Brio haar jaarconcert in theater De Stoep. Con Brio is één van de muziekverenigingen die onze gemeente Nissewaard rijk is. De kleine zaal van ons nieuwe theater is uitermate geschikt voor dit soort concerten. Er waren bijna 200 bezoekers aanwezig. Verrassend hoeveel mensen op zo'n avond voor de allereerste keer in dit theater komen. Regionale muziekgroepen trekken blijkbaar toch weer een ander publiek. Ik hoor het Burgemeester Salet tijdens de opening nog zeggen: "Dit nieuwe theater is van ons allemaal". En dat werd zaterdag weer opnieuw ervaren.

Con Brio is een accordeonorkest dat populaire muziek speelt. De betekenis van de term Con Brio verwijst naar een Italiaanse muziekterm dat aangeeft dat een bepaalde passage met vuur, levendig en energiek gespeeld moet worden. En dat deden de orkestleden. Dirigent Joop Kluin arrangeert verschillende werken speciaal voor accordeon. Van Russische medleys tot Braziliaanse ritmes. De opbouw van het orkest bestaat uit een eerste-, tweede- en derde partij, onder begeleiding van piano, bas en slagwerk. Met deze combinatie vul je elkaar muzikaal goed aan. Zelf speel ik al vanaf mijn 9e jaar met veel plezier slagwerk. In mijn werkkamer hangt een spreuk van dirigent Joop Kluin: "Muziek en Ritmiek vinden altijd hun weg naar het verborgen deel van de ziel". En ik denk dat dat zo is.

Mooie muziek maakt een mens blij. Als kinderen van jongs af aan een instrument leren bespelen, dan verhoogt dat hun creativiteit en ook hun inzicht in wiskunde. Bovendien leer je in orkestverband samen te werken en goed op de dirigent afgestemd te zijn. Dat is iets wat ook in je arbeidsleven later altijd van pas komt. Daarom is het zo goed als ouders en scholen kinderen wijzen op de voordelen van het bespelen van een muziekinstrument. In onze gemeente zijn er vele muziekverenigingen: van Delta Swing Band, Togido, De Kleine Trompetter, het Stedelijk Blaasorkest, tot allerlei koren en diverse muziekscholen. Het spelen van muziek vormt je en geeft energie!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant