Afbeelding

Geen leven zonder drinkwater

Column 750 keer gelezen

Als jong ventje ging ik vroeger trots met mijn vader mee als hij met zijn grote tankauto boeren en tuinders voorzag van brandstof. Eén van zijn klanten was de familie Noordermeer in de Wolvenpolder, achter Hekelingen. Direct daarachter lag toen al sinds 1966 De Berenplaat. Maar ja, hoe kom je daar? Nu, jaren later, mocht ik er op bezoek. Je hebt niet zomaar toegang tot dit bedrijf, want de grootste drinkwaterzuiveringslocatie van heel Nederland wordt goed beveiligd. Geen rondleidingen, geen publiek. Dat maakt één van de parels van Nissewaard natuurlijk nog extra interessant. En boeiend is deze productielocatie zeker. Sandra van de Vate van Evides Waterbedrijf ontving me gastvrij en vertelde dat er geen enkel toeval wordt overgelaten aan onze drinkwatervoorziening.
Het water van de Oude en de Nieuwe Maas bezit niet voldoende basiskwaliteit. Vandaar dat ons drinkwater wordt geproduceerd van oppervlaktewater, gewonnen uit de Maas in Brabant. Continue vinden er kwaliteitscontroles plaats, zodat alleen de beste kwaliteit Maaswater voor het maken van drinkwater wordt gebruikt . Dit water wordt vervolgens opgevangen in drie grote bekkens in de Brabantse Biesbosch. Na verblijf van enkele maanden in deze kunstmatige meren heeft het een rijke natuurlijke zuivering ondergaan. Daarna wordt het water via grote ondergrondse leidingen getransporteerd naar De Berenplaat. Vroeger werd dit water middels chloorbleekloog nog verder gezuiverd, nu middels UV-licht, een moderne en milieuvriendelijke methode. Tenslotte is ons drinkwater 'virussen en bacteriën veilig'. Betrouwbaar, lekker en minstens duizend keer goedkoper dan flessenwater.
Geen leven zonder water. Dat was de slogan van het vroegere Waterbedrijf Europoort. Na de fusie in 2004 is Evides Waterbedrijf ontstaan, een bedrijf met ruim 600 medewerkers verspreid over verschillende vestigingen. In totaal levert Evides ruim 150 miljoen kuub drinkwater per jaar. En daarnaast nog eens ruim 90 miljoen kuub industriewater (koelwater of gedemineraliseerd water) voor de industrie in de Haven. Ook is ze actief in de afvalwaterzuivering. Bij de Berenplaat werken zo'n 45 medewerkers op locatie. Kortom: één van de parels uit onze regio waar we bijzonder trots op mogen zijn!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant