Het team van Brownies&downies. Foto: René Bakker.
Het team van Brownies&downies. Foto: René Bakker.
ondernemer van de week

Brownies&downies

Actueel 176 keer gelezen

Velen kennen Jolanda en Douwe van de fastfoodzaak op 't Plateau. Nu zijn ze een nieuwe uitdaging aangegaan in het centrum van Spijkenisse: Brownies&downies.

'We hadden het in principe goed naar onze zin bij Verhage, maar diep in mijn hart wilde ik wat anders dan fastfood', geeft Jolanda aan. Op Facebook kwam ze Brownies&downies tegen en dat concept trok haar wel aan. 'Ik heb zelf 20 jaar in de zorg gewerkt en ook bij Verhage werkten jongeren met een beperking', geeft ze aan. In een fastfoodzaak moet echter alles snel gebeuren en voor sommige jongeren is dat net iets te veel. Bij Brownies&downies is plek voor begeleiding.

Jolanda legde het plan voor aan Douwe en ze besloten Verhage te verruilen voor een zaak in het centrum. Dat had best nog wat voeten in aarde want het betreffende pand had lang leeg gestaan en er moest flink aangepakt worden om donderdag te kunnen openen. 'We hadden graag eind vorig jaar willen openen, maar dat lukte niet'. Het pand is geheel gestript en voorzien van een nieuwe vloer en een grote, ruime open keuken. Binnen zijn er 54 zitplaatsen en op het terras dat voor de zaak gerealiseerd gaat worden, komen 45 zitplaatsen.

Na het plaatsen van de vacatures leek de mailbox te ontploffen.Er kwamen maar liefst 250 reacties binnen. 'Er was zo veel belangstelling dat we een voorselectie hebben moeten maken voordat we de gesprekken gingen voeren. Dat was ik helemaal niet meer gewend.' De jongeren met een beperking krijgen op de werkvloer te maken met twee begeleiders. 'Omdat we een goede begeleiding willen geven, starten we met twee mensen met een beperking per dagdeel. Zodra die een beetje op gang zijn gekomen, kunnen we meer mensen plaatsen.' Het moet voor de jongeren een beschermde omgeving zijn. Op dit moment kijkt de doelgroep een beetje de kat uit de boom, maar Jolanda verwacht dat er straks jongens en meisjes staan te springen om bij Brownies&downies te mogen werken. 'We zijn ook in gesprek met de Zuidwester om hun cliënten een leuke dagbesteding aan te bieden.' Jolanda wil de jongeren de juiste begeleiding geven, zodat ze ook bij een ander bedrijf terecht kunnen. 'Ik ben als het ware hun jobcoach.'

In de lunchroom kunt u uiteraard terecht voor koffie met wat lekkers, maar ook voor soep, broodjes en salades die allemaal vers voor u worden bereid door Chiel en Douwe. De menukaart biedt een uitgebreide keuze. 'Alles is vers en op ambachtelijke wijze bereid. We willen op termijn ook op donderdag 'eten wat de pot schaft' invoeren. Mensen kunnen zich dan van te voren inschrijven voor een 3 gangendiner waar ze € 15,00 voor betalen.'

Het plan van Jolanda en Douwe was om proef te draaien en stil open te gaan, maar door de enorme belangstelling hebben ze maar besloten om wethouder Mourik te vragen de zaak te openen.

'We zijn hier in het centrum warm ontvangen en hopen dat we een waardevolle aanvulling kunnen zijn.' Diep in haar hart hoopt ze dat ze een trekker kunnen worden waardoor mensen doelgericht naar het centrum van Spijkenisse komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant