Petflessen kunnen nu ingeleverd worden op diverse metrostations. Foto RET.
Petflessen kunnen nu ingeleverd worden op diverse metrostations. Foto RET.

Petflessen inleveren op metrostation

Actueel 292 keer gelezen

De RET plaatst deze week 14 petflesautomaten op 13 metrostations. Reizigers kunnen hier hun lege blikjes en petflessen inleveren en krijgen daarvoor een beloning. Per ingeleverde petfles kunnen reizigers kiezen of zij korting willen bij een groot aantal Rotterdamse partijen, of hun tegoedbon doneren aan Blijdorp die de stichting Seacleaners-Int foundation steunt. Zij houden zich bezig met het schoonmaken van zeeën door het verwijderen van plastic afval. Door het aanbieden van korting of donatie maakt RET het aantrekkelijk om petflessen en blikjes in te leveren. Hierdoor vermindert ook het zwerfvuil op metrostations.

Stimulans
In de automaat kunnen reizigers lege blikjes en petflessen gooien. Voor elk leeg blikje of petfles die reizigers aanbieden aan de automaat, kunnen zij kiezen of zij een bijdrage doen aan het verwijderen van plastic afval uit de zee (€ 0,15 per flesje/blikje) of zelf korting krijgen bij diverse Rotterdamse partijen. Zo krijgt men bijvoorbeeld korting op een broodje bij de BroodjesExpress of Bram Ladage, een kopje koffie Man met Bril Koffie, een rondvaart met de Spido en zelfs korting op het laten zetten van een tattoo. Op www.ecoeuros.nl/partners staat een totaal overzicht van alle partijen die meedoen.

13 Metrostations
De petflesautomaten staan op de volgende stations: Schiedam Centrum, Alexander, Slinge, Maashaven, Marconiplein, Dijkzigt, Coolhaven, Spijkenisse Centraal, Eendrachtsplein, Beurs, CS, Capelse Brug. Op metrostation Zuidplein staan er twee.

Test
Vorig jaar testte de RET 2 petflesautomaten op metrostation Schiedam Centrum en Alexander. Deze pilot bleek succesvol; er werden 10.000 petflessen ingeleverd in een jaar. Bij zo'n 80% van alle ingeleverde petflessen en blikjes kozen reizigers hun korting te schenken aan het verwijderen van plastic afval uit de zee. De petflesautomaten staan in de hal of op het perron en zijn herkenbaar door posters op de zijkant en of vloersticker. Nieuw aan deze petflesautomaten is het scherm waarop bewegende visjes te zien zijn en zeegeluiden te horen zijn zodra men een petfles inlevert. Om meer aandacht te vestigen op de aanwezigheid van de automaten horen reizigers eens in de 5 minuten een zee geluid.  Ook zijn de nieuwe automaten voorzien van digitale reclameschermen. De petflesautomaten worden geleverd door Ecoeuros. Zij streven naar een samenleving waarbij afval volledig wordt hergebruikt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant